Oldalas grillen és a legjobb grillpác
2015.08.07 23:06
Nem csak oldalashoz lehet használni ezt a mártást, hanem csirkéhez, bárányhoz, marhához, egyszóval bármilyen sült vagy grillezett húshoz remekül passzol. Csirkeszárnnyal, csirkecomb filével is gyakran készítem.
A pác hozzávalói (kb 2-3 kilogramm oldalashoz (húshoz)):
5 szem szegfűszeg
1 púpozott teáskanál római kömény és kömény
ugyanennyi frissen őrölt bors és
2-3 teáskanál só.
Ezeket megőröljük.
Friss rozmaringot,
kakukkfüvet,
6 gerezd fokhagymát és
egy narancs héját apróra daraboljuk.
Hozzáadunk még
4 babérlevelet és
4 nagy púpozott teáskanál pirospaprikát.
Fél üveg (kb 2,5 dl) balzsamecetet,
a narancs levét,
1 flakon jó minőségű ketchupot és
6 evőkanál olajat összekeverünk, majd az összes hozzávalót összekutyuljuk és beleforgatjuk a húst.
Pácolás:
Ezután akár azonnal is grillezhetünk, de ha hagyjuk pár órát, vagy akár egy éjszakát a hűtőben pihenni, mégjobban átjárják az ízek a húst.
Elősütés:
Ha oldalast sütünk, akkor 1 - 1,5 órát, ha csirkét, akkor 30-40 percet érdemes sütőben elősütni a húst. Ettől lesz finom vajpuha a hús belül, majd ropogós kívül. Szóval egy tepsibe rakjuk a húsokat, alufóliával lefedjük és 170 fokon sütjük.
Grillezés:
Szabad tűzre rakott grillrácson forró parázs fölött szép ropogósra sütjük a husikat. Közben forgassuk és kenegessük folyamatosan a páclével.