Nudli
Gyerekkoromban igen sokszor készült nálunk. Leginkább a morzsásat szeretjük, de néha mákosan is jöhet ez ugyanis a párom kedvence. (illetve néha kettéosztom az adott mennyiséget és mind a kétféle ott van ebédre, ki mire vágyik ahhoz nyúl. Ha neki állok ebből, is mint a szilvás gombócból minimum dupla mennyiséget készítek. Ez a recept most egy dupla mennyiség, a fele a fagyasztóban köt ki. Mivel csak egy pici fagyasztóm van, így a fele ennek a mennyiségnek, egymás mellé kerül egy tálcán (vigyázva arra, ne érjenek össze) és fél órára bekerül a fagyasztóba. Ennyi idő elég ahhoz, hogy be lehessen zacskóba dobni, és ne tapadjanak össze a nudlik. És amikor nincs annyi időnk, csak elővesszük és kifőzzük. Szoktam látni mikor valaki 50 vagy 1 kg liszthez tesz 1 db tojást, volt, aki megkérdezte ehhez is ennyi kell e? Hát én 1 db-ot szoktam tenni ehhez is, meg, ha kevesebb ahhoz is.
Nudlihoz:
1,5 kg burgonya,1 csipet só, 50 dkg liszt, 1 db tojás
Morzsához:
1-2 evőkanál olaj, 1 bögre zsemlemorzsa (az én bögrém 2,5 dl-es)
Elkészítés:
A burgonyákat jól megmossuk és héjastól enyhén sós vízben megfőzzük.
Ha megfőttek, leöntjük a vizet róla, meghámozzuk és burgonyanyomón áttörjük.
Én deszkára szoktam áttörni, és elterítem, hagyni kell, hogy kihűljön. (így gyorsabban hűl)
Ha meghűlt hozzáadjuk a pici sót, a tojást,
és lassan adagolva a lisztet is,
miközben kézzel nem túl kemény és nem túl lágy tésztává gyúrjuk. Mivel a lisztek nem egyformán működnek és a burgonyáknak sem egyforma a nedvesség tartalma ezért előfordulhat, hogy a lisztből picit több vagy kevesebb kell.
Ha kész a tésztánk, 1 cm magasságú lappá nyújtjuk és kb 1,5 cm-es csíkokra vágjuk.
A hosszú csíkokat kissé megsodorjuk
és 4-5 cm-es darabokra vágjuk,
picit megsodorjuk, és enyhén lisztezett tálcára tesszük. (ez nálunk családi program, a nudli készítésnél a sodrást a gyerekek is élvezettel csinálják, nyugodtan vonjuk be őket segíteni)
Amit megfőzünk, azt lobogó enyhén sós vízben főzzük. Amikor feljöttek a víz tetejére
várunk vele 1-2 percet és szűrőkanállal kiszedjük a vízből.
Attól függően mákos vagy a morzsás nudlit szeretjük, tesszük a pirított morzsához vagy a cukrozott mákhoz.
Nálunk a morzsás a nyerőbb így a pici olajon a morzsát
világos barnára pirítjuk
és hozzáadjuk a leszűrt nudlit,
összeforgatjuk,
és már tálalhatjuk is, ki hogy szereti lekvárral vagy cukorral.