Mozzarellával töltött grillezett paradicsom

2015.09.19 21:29

Hozzávalók:
4 nagy, kemény húsú paradicsom
1 nagy marék bazsalikom-levél
1, esetleg 2 db 125 grammos mozzarella sajt

bors
olívaolaj
4 szelet pirítós kenyér
1-2 gerezd fokhagyma
5 dkg borsmenta (rukkola)
olíva-pástétom (készen kapható, vagy házilag elkészíthető ezekből: 15 dkg magozott zöld olajbogyó, 2 ringli – más néven ajókagyűrűt, ami nem más, mint egy kapribogyóra tekert szardellafilé -, 1,5 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál kapribogyó, kevés őrölt bors)
4-8 szelet bacon

Elkészítés:
Mivel nem kaptam olíva-pástétomot, így utána a hozzávalókat, amiket összeturmixoltam, majd az egészet egy kis tányérra tettem.
A sütőt bekapcsoltam 200 fokra és felső grillező funkcióra.
A paradicsomok tetejét levágtam, evőkanállal kikapartam a húsukat, kibéleltem leöblített bazsalikom-levelekkel, majd a mozzarella sajtból negyedet, vagy felet (amennyi elfért bennük) tettem még a mélyedésekbe. Hőálló tálra helyezve a sütőbe toltam 10 percre.
Ezalatt serpenyőben kisütöttem a bacon-szeleteket, kenyeret pirítottam, amiket bedörzsöltem fokhagymával (és akár a paradicsom húsával), erre kentük az olíva-pástétomot, és a deszkára terítettem a borsmentát, ami a paradicsomok ágyául szolgált, mikor elkészültek. A teljesség kedvéért paradicsomokra még kevés sót, borsot szórtam, és néhány csepp olívaolajat cseppentettem.