Moussaka pulykahússal recept

2016.05.06 06:38

Ági78 Ági78 receptje

Moussaka pulykahússal

hozzávalók / 6 adag

 

A muszakához

A besamelmártáshoz

  • 5 dkg vaj
  • 3 púpozott ek finomliszt
  • 4 dl tej
  •  ízlés szerint
  • szerecsendió ízlés szerint

    elkészítés

    1. A padlizsánokat alaposan megmossuk, fél cm-es karikákra vágjuk, lesózzuk, és egy nagyobb szűrőbe téve (hogy a leve le tudjon csepegni) fél órát pihentetjük.
    2. Míg a padlizsánkarikák pihennek, egy nagyobb serpenyőben felhevítjük a vajat, és az apróra vágott hagymát elkezdjük dinsztelni. Mikor a hagyma üveges, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, átkeverjük, és rátesszük a darált húst.
    3. A húshoz adjuk a borsikafüvet, a majoránnát, és addig pirítjuk, míg aranybarna nem lesz. Ekkor megsózzuk, és megszórjuk a liszttel.
    4. Kissé lepirítjuk, majd felengedjük a paradicsompürével, és a vízzel, majd felforraljuk. Apróra vágjuk a bazsalikomot és belekeverjük a paradicsomos raguba, de már nem főzzük tovább. Félretesszük.
    5. A padlizsánkarikákat papírtörlőre tesszük, hogy leitassuk róluk a felesleges vizet. Egy serpenyőben kevés olajat melegítünk, a padlizsánkarikákat megforgatjuk a 2 ek lisztben, és az olajon átsütjük mindkét oldalukat.
    6. Miközben a padlizsánt elősütjük, közben elkészítjük a besamelmártást.
    7. A vajat felhevítjük, beleszórunk 2 ek lisztet, átpirítjuk, majd felengedjük a tejjel, csomómentesre keverjük és felforraljuk. Sóval és szerecsendióval ízesítjük.
    8. Ha minden hozzávalóval elkészültünk, egy tűzálló tál aljába egy sor padlizsánt teszünk. Egyenletesen elosztjuk rajta a paradicsomos ragu felét, majd a besamel harmadát. Még egy sor padlizsán következik, a ragu másik fele, majd újabb sor padlizsán és végül besamelmártással leöntjük.
    9. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és előmelegített sütőbe téve addig sütjük, míg a sajt aranybarna nem lesz.
    • sütési hőfok: 180°C
    • sütési mód: alul-felül sütés
    • tepsi mérete: 30x20x6 cm
  •