Moussaka pulykahússal recept
2016.05.06 06:38
Ági78 receptje
hozzávalók / 6 adag
A muszakához
- 80 dkg padlizsán
- 50 dkg darált pulykahús (bármilyen húsból finom)
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 púpozott ek finomliszt (a raguhoz, és a padlizsánkarikákhoz)
- 3 dl paradicsomlé
- 2 dl víz
- só ízlés szerint
- 5 dkg vaj
- 2 ek napraforgó olaj
- 1 kk borsikafű (szárított)
- 1 kk majoranna (szárított)
- 3 levél friss bazsalikom
- 10 dkg gouda sajt
A besamelmártáshoz
- 5 dkg vaj
- 3 púpozott ek finomliszt
- 4 dl tej
- só ízlés szerint
- szerecsendió ízlés szerint
elkészítés
- A padlizsánokat alaposan megmossuk, fél cm-es karikákra vágjuk, lesózzuk, és egy nagyobb szűrőbe téve (hogy a leve le tudjon csepegni) fél órát pihentetjük.
- Míg a padlizsánkarikák pihennek, egy nagyobb serpenyőben felhevítjük a vajat, és az apróra vágott hagymát elkezdjük dinsztelni. Mikor a hagyma üveges, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, átkeverjük, és rátesszük a darált húst.
- A húshoz adjuk a borsikafüvet, a majoránnát, és addig pirítjuk, míg aranybarna nem lesz. Ekkor megsózzuk, és megszórjuk a liszttel.
- Kissé lepirítjuk, majd felengedjük a paradicsompürével, és a vízzel, majd felforraljuk. Apróra vágjuk a bazsalikomot és belekeverjük a paradicsomos raguba, de már nem főzzük tovább. Félretesszük.
- A padlizsánkarikákat papírtörlőre tesszük, hogy leitassuk róluk a felesleges vizet. Egy serpenyőben kevés olajat melegítünk, a padlizsánkarikákat megforgatjuk a 2 ek lisztben, és az olajon átsütjük mindkét oldalukat.
- Miközben a padlizsánt elősütjük, közben elkészítjük a besamelmártást.
- A vajat felhevítjük, beleszórunk 2 ek lisztet, átpirítjuk, majd felengedjük a tejjel, csomómentesre keverjük és felforraljuk. Sóval és szerecsendióval ízesítjük.
- Ha minden hozzávalóval elkészültünk, egy tűzálló tál aljába egy sor padlizsánt teszünk. Egyenletesen elosztjuk rajta a paradicsomos ragu felét, majd a besamel harmadát. Még egy sor padlizsán következik, a ragu másik fele, majd újabb sor padlizsán és végül besamelmártással leöntjük.
- A tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és előmelegített sütőbe téve addig sütjük, míg a sajt aranybarna nem lesz.
- sütési hőfok: 180°C
- sütési mód: alul-felül sütés
- tepsi mérete: 30x20x6 cm