Mit is kezdjünk veled zöldparadicsom?

2015.09.04 18:44

 

undefined

A paradicsom piros bogyói akár már júniustól a kert és a tányér díszei lehetnek. Azt viszont kevesen tudják, hogy a termés zöld formában is használható. A növekvő paradicsom bogyóit a jobb termés érdekében nem árt ritkítani, de egy kis kísérletezésre akkor is nyílik alkalom, ha aggódunk, hogy a bogyók nem érnek be a szezon végéig.

Mielőtt lelkesen salátává aprítanánk a kemény bogyókat fontos kiemelni, hogy a zöld paradicsom – mint a legtöbb éretlen zöldség és gyümölcs – enyhén mérgező. Ennek oka, hogy ebben az állapotban a növények különböző anyagokkal védekeznek a kártevőkkel és a penésszel szemben. Szerencsére a  paradicsomot többnyire savanyúságként vagy fűszeres kiegészítőként hasznosítjuk, így azután kis eséllyel fogyasztunk olyan mennyiséget, ami akár csak enyhébb tüneteket – émelygést, emésztési zavarokat – okozhat, sőt, ezen anyagok többsége érés közben lebomlik, a feldolgozott zöld paradicsom tehát csaknem teljesen ártalmatlan.

Szóval, bár a bogyók zöld állapotukban játéknak sem utolsók (ha ledobják visszapattannak – kipróbáltuk), érdemesebb inkább a konyhában felhasználni őket. Ha befőttként, savanyítva tesszük el őket, nem csak finom, de dekoratív ételt is kapunk.

 Hagyományos, ecetes savanyítás egyik hátránya, hogy az amúgy is savanykás ízű gyümölcsöt még savasabbá teszik. Léteznek azonban olyan receptek, amelyek „önmagukat érlelik meg” – az így készült ételek az állás és erjedés során nyerik el végső ízüket.