Mindent bele sajtos tepsis krumpli
2015.08.14 15:15
hozzávalók / 4 adag
- 1.5 kg burgonya (ha lehet, akkor újburgonya)
- 3 közepes db vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma (ha lehet, akkor ez is új fokhagyma)
- 50 dkg lángolt kolbász
- 30 dkg kolozsvári szalonna (vékony szeletekre, kakastaréjra vágva)
- 10 dkg cukorborsó
- 10 dkg csemegekukorica
- 10 dkg füstölt sajt
- 10 dkg trappista sajt
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- petrezselyem ízlés szerint
- 1 l tejből besamel mártás
- 3,5 evőkanál kacsa v. liba esetleg mangalica zsír
- 2 evőkanál liszt
elkészítés
- A meghámozott krumplit és a vöröshagymát karikára vágjuk. A fokhagymát lereszeljük
- A kolbászt is felkarikázzuk, a szalonnát már jobb vásárláskor nagyon vékonyra szeleteltetni. A sajtokat lereszeljük, majd összekeverjük. Ha meleg van, akkor szórhatunk rá kevés lisztet, és ezt is belekeverhetjük, így nem fog összeragadni és pirosabbra, ropogósabbra sül a végén.
- Egy kisebb tálkába öntünk a besamel mártást, bele sót, borsot, petrezselymet és a fokhagymát valamint 2 evőkanál olvasztott zsiradékot
- Egy közepes tepsi 1.5 evőkanál zsiradékkal kikenjük, és szépen sorban lerakjuk az első sor burgonyát, szórunk rá "Sültkrumpli fűszersót" Erre megy a karikára vágott hagyma, majd a borsó, kukorica és végül a kolbász. Letakarhatjuk két-három szelet szalonnával. Ezt alaposan megcsorgatjuk a fűszeres besamel mártásunkkal.
- Megint burgonya következik, rá hagyma, borsó, kukorica, kolbász, majd a fűszeres besamel mártás. Ezt addig folytatjuk, míg a hozzávalók el nem fogynak.
- A tetejére besamel mártást jó sok szalonnát teszünk, és erre rászórjuk vastagon a sajtokat.
- Először 15 percig fólia alatt sütjük, alsó- felső sütésen és 180°C- on.
- Levesszük a fóliát, és így sütjük még további 25 percig.
- Ha a burgonya megpuhult, akkor grill fokozaton (ha nincs, akkor 20°C-on) 10 perc alatt pirítsuk rá a sajtot.