Mindent bele sajtos tepsis krumpli
2015.08.07 19:06
Tina-anya receptje, a NoSaltyn találtam.
hozzávalók / 4 adag
- 1.5 kg burgonya (ha lehet, akkor újburgonya)
- 3 közepes db vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma (ha lehet, akkor ez is új fokhagyma)
- 50 dkg lángolt kolbász
- 30 dkg kolozsvári szalonna (vékony szeletekre vágva)
- 10 dkg cukorborsó
- 10 dkg csemegekukorica
- 10 dkg füstölt sajt
- 10 dkg trappista sajt
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- petrezselyem ízlés szerint
- 1 dl napraforgó olaj
elkészítés
- A meghámozott krumplit és a vöröshagymát karikára vágjuk. A fokhagymát apróra szeleteljük.
- A kolbászt is felkarikázzuk, a szalonnát már jobb vásárláskor nagyon vékonyra szeleteltetni. A sajtokat lereszeljük, majd összekeverjük. Ha meleg van, akkor szórhatunk rá kevés lisztet, és ezt is belekeverhetjük, így nem fog összeragadni és pirosabbra, ropogósabbra sül a végén.
- Egy kisebb tálkába olajat öntünk, bele sót, borsot, petrezselymet és a fokhagymát.
- Egy közepes tepsi aljára öntünk kevés olajat, és szépen sorban lerakjuk az első sor burgonyát. Erre megy a karikára vágott hagyma, majd a borsó, kukorica és végül a kolbász. Letakarhatjuk két-három szelet szalonnával. Ezt alaposan megcsorgatjuk a fűszeres olajunkkal.
- Megint burgonya következik, rá hagyma, borsó, kukorica, kolbász, majd a fűszeres olaj. Ezt addig folytatjuk, míg a hozzávalók el nem fogynak.
- A tetejére jó sok szalonnát teszünk, és erre rászórjuk vastagon a sajtokat.
- Először 15 percig fólia alatt sütjük, alsó- felső sütésen és 180°C- on.
- Levesszük a fóliát, és így sütjük még további 25 percig.
- Ha a burgonya megpuhult, akkor grill fokozaton (ha nincs, akkor 20°C-on) 10 perc alatt pirítsuk rá a sajtot.
- sütési hőfok: 180°C
- sütési mód: alul-felül sütés