Mazsolás rizs

2015.08.20 06:13

mazsolás, hagymás rizs egy tipikus török köret. Nagyon finom és egészséges, továbbá nem csupán köretként fogyasztható, 

hanem főételként is egy vegán vagy diétás menüben. Elkészítése is nagyon egyszerű..

Mazsolás rizs

 

 

 

Hozzávalók

  • 30 dkg rövidszemű barnarizs 
  • 1 fahéj rúd
  • 2 ek mazsola
  • 7.5 dl víz
  • 2 ek fenyőmag
  • 3 ek olívaolaj
  • 2 hagyma, vékonyan felszeletelve
  • ¼ tk őrölt jamaicai szegfű
  • ½ tk őrölt római kömény
  • ½ tk tengeri só
  • 2 ek vörösborecet
  • Egy kis maréknyi petrezselyem zöld aprítva
  • Egy kis maréknyi menta levél

Elkészítés

  1. A rizst átmossuk, egy lábasban a mazsolával és fahéjrúddal felforraljuk. Fedő alatt, takarék lángon, 45 percig főzzük.
  2. Közben a fenyőmagot száraz serpenyőben megpörköljük, félretesszük.
  3. Az olajat egy nagy serpenyőben felmelegítjük, hozzáadjuk a fűszereket, sót és hagyma szeleteket. Kb 10 percig, takarékon, puhára majd aranysárgára sütjük.
  4. A kész rizst egy nagy tálaló edénybe átszedjük (nem szabad, hogy vizes legyen!), elkeverjük a sült hagymával, pörkölt fenyőmaggal, ecettel és zöldfűszerekkel. A fahéjrudat kidobjuk.

 

 

 

Tippek

  • A törökök általában krémes túróval tálalják (labneh), melegen és hidegen is fogyasztják.
  • Ideális köret arab sültek mellé, különösen passzol bárányhúshoz.
  • A jamaicai szegfű helyettesíthető szegfűszeggel.
  • mazsolás, hagymás rizs remek önmagában ebédre, vacsorára méregtelenítés alatt vagy egy vegán, diétás és egészségtudatos étrend keretében.