Marha-vadas zsemlegombóccal
2015.09.19 18:15
Dóra81 receptje
hozzávalók / 4 adag
A szószhoz
- 1.5 kg marhalábszár (vagy marhanyak)
- 4 nagy fej vöröshagyma
- 4 nagy db fehérrépa
- 6 nagy db sárgarépa
- 10 szem bors
- 10 szem fekete bors
- 10 db borókabogyó
- 4 db babérlevél
- 1 teáskanál só
- 0.5 teáskanál cukor
- 1 teáskanál mustár (izlés szerint)
- 2 dl tejföl (20 %-os)
A gombóchoz
- 2 db zsemle (vagy 2-3 kenyér)
- 1 db tojás
- 0.5 csokor petrezselyem (aprított)
- 40 dkg finomliszt
elkészítés
- A vöröshagymákat kockára vágjuk, olajon megdinszteljük, majd az apróra vágott répákat is mellé dobjuk.
- A húst nagyobb darabokra vágjuk, ami majd jól mutat a tányérokon. Azért nem jó szeletekre, mert főzés közben a szelet könnyebben szétesik. A husit a zöldségek mellé dobjuk, pici kérget sütünk rá.
- Mehetnek mellé a fűszerek, akár gézbe csomagolva, akár fűszertojásban, én mindig inkább kihalászom, és tényleg csak 10-10 szemet teszek a bogyókból, hogy mindet megtaláljam.
- Annyi vizet engedünk rá, hogy éppen ellepje. Vajpuhára főzzük. Ezt én kuktázni szoktam, amiben kb. 1 óra a marha életkorától függően.
- Mikor már puha a hús, akkor azokat kiszedjük egy tálra, kivesszük a fűszereket, majd a répás hagymás levet botmixerrel pürésítjük. Ízlés szerint mehet bele a mustár és a cukor, valamint a tejföl. Mártás sűrűségű legyen.
- A zsemlegombócokhoz a zsemlét, vagy a kenyeret kockára vágva a sütőben zsíradék nélkül aranybarnára pirítjuk.
- Készítünk egy lágyabb galuskatésztát, beletesszük a petrezselyemzöldet, végül beleforgatjuk a pirított zsemlekockákat is.
- Gombócokat formázunk, amiket lisztbe hempergetünk (így nekem nem esik szét), és lobogó sós vízbe tesszük, majd takaréklángra véve, kifőzzük kb. 15 perc alatt.