Marha-vadas zsemlegombóccal

2015.09.19 18:15

Dóra81 receptje

 
 
 
Marha-vadas zsemlegombóccal
 

hozzávalók / 4 adag

 

A szószhoz

A gombóchoz

elkészítés

  1. A vöröshagymákat kockára vágjuk, olajon megdinszteljük, majd az apróra vágott répákat is mellé dobjuk.
  2. A húst nagyobb darabokra vágjuk, ami majd jól mutat a tányérokon. Azért nem jó szeletekre, mert főzés közben a szelet könnyebben szétesik. A husit a zöldségek mellé dobjuk, pici kérget sütünk rá.
  3. Mehetnek mellé a fűszerek, akár gézbe csomagolva, akár fűszertojásban, én mindig inkább kihalászom, és tényleg csak 10-10 szemet teszek a bogyókból, hogy mindet megtaláljam.
  4. Annyi vizet engedünk rá, hogy éppen ellepje. Vajpuhára főzzük. Ezt én kuktázni szoktam, amiben kb. 1 óra a marha életkorától függően.
  5. Mikor már puha a hús, akkor azokat kiszedjük egy tálra, kivesszük a fűszereket, majd a répás hagymás levet botmixerrel pürésítjük. Ízlés szerint mehet  bele a mustár és a cukor, valamint a tejföl. Mártás sűrűségű legyen.
  6. A zsemlegombócokhoz a zsemlét, vagy a kenyeret kockára vágva a sütőben zsíradék nélkül aranybarnára pirítjuk.
  7. Készítünk egy lágyabb galuskatésztát, beletesszük a petrezselyemzöldet, végül beleforgatjuk a pirított zsemlekockákat is.
  8. Gombócokat formázunk, amiket lisztbe hempergetünk (így nekem nem esik szét), és lobogó sós vízbe tesszük, majd takaréklángra véve, kifőzzük kb. 15 perc alatt.