Hozzávalók:
0,5kg laskagomba, 25dkg darált sertéshús, 40dkg sütnivaló kolbász, 10dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 nagy csomó petrezselyem, 1-1 kávéskanál őrölt szerecsendió, gyömbér, fahéj, 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg, kevés tárkony, só, bors
Elkészítés:
A szalonnát apró kockákra vágjuk és kisütjük. Zsírjában aranysárgára pirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a feldarabolt gombát, a szétnyomkodott fokhagymát, és lassú tűzön 5 percig pároljuk. Végül beletesszük az apróra darabolt petrezselymet, sót, borsot, jól összekeverjük és hagyjuk kihűlni. A sertéshúst és a kolbászt 1 tojással, a tejföllel és a fűszerekkel jól összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd elkeverjük a gombás keverékkel. Az egészet zsírral kikent agyag vagy porcelán pástétomformába öntjük. Néhány egész gombafejjel díszíthetjük. 4-5 cm magas vízbe állítjuk és a sütőben 180 ° C-on kb. 1 óra hosszat sütjük. Akkor van kész, ha beleszúrt tű néhány másodperc alatt felmelegszik benne. Hidegen kenyérrel, vagy pirítóssal tálaljuk.