Lángos

2015.09.21 12:06
Lángos tészta

A lángos története egybefonódik a kenyérével, hiszen eredetileg valószínűleg a kenyérsütésnél lecsípett tésztadarabot sütötték ki forró olajban. Manapság persze inkább a piacok és a strandok kedvelt és laktató eledele, pedig otthon is könnyen elkészíthető, és így sokkal olcsóbb is.


 
   
Hozzávalók:

0,5 kg liszt
25 dkg élesztő
1dl tej
3-4 dl víz
olaj

cukor
        

A tejet bögrébe töltjük, és a mikróban langyosra, nagyjából kéz melegre melegítjük. Egy nagyobb csipet cukorral meghintjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. A cukor azért kell, mert így gyorsabban és jobban felfut. A lisztet közben egy nagy tál aljába merjük, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, öntünk hozzá a vízből, majd összegyúrjuk. Annyi vizet öntünk hozzá, amennyit felvesz. Öntünk hozzá 0,5-1 dl olajat, majd jól elkeverjük. Sózzuk, majd elkezdünk belőle lepénykéket formálni. Akkor jó a tészta, ha könnyen nyúlik. Egy kissé nehéz vele bánni, de némi gyakorlattal bele lehet jönni. Az olaj, amiben sütjük, legyen nagyon forró. Addig kell sütni, míg mindkét oldala szépen meg nem pirul. Mivel eléggé zsíros, ezért célszerű egy papírtörlőre kiszedni, hogy a felesleges zsiradéktól megszabadulhassunk. A kész lángost kínáljuk fokhagymával, tejföllel és sajttal.