Kolbásszal felszúrt tarja

2015.09.20 11:59

by: Apci, Jani Konyhálya.

  Hozzávalók:

  2,5 kg. csontos tarja
  1 szál füstöltkolbász
  10-12 gerezd fokhagyma
  1,5kg. burgonya
  5 ágacska rozmaring
  1 csokor kakukkfű
    só (izlés szerint)
    feketebors (izlésszerint)
    házi (füszerkeverék izlésszerint)
  5 ek. zsír

  2 ek. tefföl

  1 tk. mustár

   1 tk. kechup

  KUKTAFAZÉK!
  Magasabbfalú tepszi vagy jénai
 Sütési hőfokok, 170 és 200 fok hőlégkeverésen.

Elkészítése:

   Füszerkeverék, mely tartalmaz 8 szem borókabogyót, sót, 20 szem feketeborsot, 1 db. babérlevelet, 2 teáskanál köménymagot, mindezeket mozsárban    összetörve. + 4  teáskanál fokhagyma granulátumot, 4 teáskanál örölt kalocsai füszerpaprikát, 1  teáskanál oregánót, 1 teáskanál száritott kakukkfűvet.

    A húst kivesszük a hűtőből és hagyjuk, hogy átvegye a konyhánk hőmérsékletét. Két  egyenlő darabra vágjuk. Majd egy hosszú, keskenypengéjű késsel felszúrjuk hosszában  a húsúnkat. Belenyomjuk ügyesen a felszúrásokba a füstölt kolbászokat. Most alaposan beszóruk a füszerkeverékünkel és alaposan bedörzsöljük. Állnihagyjuk kb. 2 órát.
Forró zsiradékban (2 ek.) alaposan körbe sütögetjük a húsainkat, hogy kellően kérget  kapjanak. A kuktánk aljára beletesszük a párolóbetétet és aláöntünk 3 dl. vízet. A betétre helyezünk 2-3 kakukkfű ágacskát. Erre az egyik hús, tetejére megint kakukkfűveket rakunk amire a következő hús kerül. A tetejükre egy ág rozmaringot rakjunk. A jelzéstől számítva 35-40 percig pároljuk kis lángon. A művelet végén megvárjuk amig a kuktán magától nyitható lesz. Kivesszük a húsokat. Helyükre rakjuk
a hasábbra vágott vagy ha kissebb burgonyákat pucoltunk meg akkor egészben, és a  kukta jelzésétől számítva 1 percig pároljuk.
Most a tepszink aljára rakunk rozmaring ágakat, fokhagyma gerezdeket héjastúl és  öntünk még a párolóvízből is. Középre kerülnek a húsok amit körberakunk a       burgonyával.Ha szükséges még a burgonyát be is sózhatjuk. A maradék zsiradékot  rozmaring ágakat még rárakjuk a húsokra,burgonyára. A Húsok tetején elhelyezzük a kakastaréjra vágott szalonna darabokat.
180 fokra előmelegített sütőben a hús és a burgonya pirulásig (tetszőlegesen)  sütjük, miközben lelkesen locsolgatjuk a kuktában maradt párolólével, és a tepszi        alján felgyülemledett folyadékkal! A végán még 5 percre 200 kokon a tejföl,kechup,mustár keverékével bekenve a húsokat, még visszarakjuk a tepszinket a sütőbe.Az ételünk elkészülte után alufóliával letakarva még 20 percig pihentetjük a húsokat! Tetszőlegesen, ki-mit szeret alapon             savanyúsággal, hideg sörrel vagy finom rizlinggel fogyasztjuk.
    Jó étvágyat!