Klasszikus chili con carne
Hozzávalók:
- 1 kaliforniai paprika
- 1 piros csilipaprika
- 1 vöröshagyma
- 2 evőkanál napraforgóolaj
- 500 g sovány, darált marhahús
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 evőkanál őrölt kömény
- 2 gerezd fokhagyma
- 400 g hámozott paradicsom (konzerv)
- 2 teáskanál paradicsompüré
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 125 ml vörösbor
- só
- 1/2 teáskanál kristálycukor
- 2 szál zöldhagyma
- 400 g vörösbab (konzerv)
- 4 evőkanál tejföl
- jégsaláta a díszítéshez
Elkészítés:
A paprikát és a csilipaprikát mossuk és töröljük meg, majd a hagymával együtt szeleteljük apróra. Egy lábasban forrósítsuk fel az olajat, és közepes tűzön pirítsuk meg benne a paprikákat, a hagymát, a darált húst és a köményt.
A fokhagymát fokhagymanyomón préseljük át, majd a csilipaprikával, a felaprított paradicsomokkal, a paradicsomkonzerv levével, a paradicsompürével, az oregánóval, a vörösborral, sóval, cukorral együtt adjuk hozzá a húshoz. Mindezt fedő alatt forraljuk fel, majd 15 percig pároljuk.
A párolás vége felé adjuk a húshoz a leszűrt vörösbabot, és pároljuk további 5 percig. A kész ételt osszuk el a tányérokon, tegyünk mindegyikre egy evőkanálnyi tejfölt, díszítsük jégsalátával, és tálaljuk kenyérrel vagy pitakenyérrel.