Klasszikus chili con carne

2015.08.17 14:27

Hozzávalók:

  • 1 kaliforniai paprika
  • 1 piros csilipaprika
  • 1 vöröshagyma
  • 2 evőkanál napraforgóolaj
  • 500 g sovány, darált marhahús
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 evőkanál őrölt kömény
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 400 g hámozott paradicsom (konzerv)
  • 2 teáskanál paradicsompüré
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 125 ml vörösbor
  • 1/2 teáskanál kristálycukor
  • 2 szál zöldhagyma
  • 400 g vörösbab (konzerv)
  • 4 evőkanál tejföl
  • jégsaláta a díszítéshez

Elkészítés:

A paprikát és a csilipaprikát mossuk és töröljük meg, majd a hagymával együtt szeleteljük apróra. Egy lábasban forrósítsuk fel az olajat, és közepes tűzön pirítsuk meg benne a paprikákat, a hagymát, a darált húst és a köményt.

A fokhagymát fokhagymanyomón préseljük át, majd a csilipaprikával, a felaprított paradicsomokkal, a paradicsomkonzerv levével, a paradicsompürével, az oregánóval, a vörösborral, sóval, cukorral együtt adjuk hozzá a húshoz. Mindezt fedő alatt forraljuk fel, majd 15 percig pároljuk.

A párolás vége felé adjuk a húshoz a leszűrt vörösbabot, és pároljuk további 5 percig. A kész ételt osszuk el a tányérokon, tegyünk mindegyikre egy evőkanálnyi tejfölt, díszítsük jégsalátával, és tálaljuk kenyérrel vagy pitakenyérrel.