Kelkáposzta főzelék
2015.08.20 07:08
- Hozzávalók
- 1 közepes kelkáposzta
- 4-5 közepes burgonya
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk köménymag
- 1 babérlevél
- só, bors
- 1 ek libazsír
- 1-2 kanál kanál tejföl
Elkészítés
- Mossuk és hámozzuk meg a burgonyát, vágjuk fel kockákra. Mossuk meg a kelkáposzta leveleit, vágjuk le a torzsa véget, és vágjuk fel kb 1cm-es csíkokra.
- Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát fonnyasszuk meg az olajon, majd adjuk hozzá a burgonya darabokat. Néhány percig pároljuk a hagymával majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje.
- Ízlés szerint adjunk hozzá sót, köménymagot, babérlevelet.
- Amikor félig megpuhult a burgonya, adjuk hozzá a kelkáposzta csíkokat, majd főzzük tovább kb 15-20 percig. A burgonya nagy része ekkora szétfőtt, de törjük tovább egy villával, vagy kézi turmixszal olyan sűrűségűre, ahogy szeretjük.
- Vegyük ki a babérlevelet, és tálaljuk tejföllel.
Tippek
- Remek babaétel a kelkáposzta főzelék – de ne felejtsük kihagyni a sót.
- A gyerekek lehet, hogy nem értékelik a ropogós káposztát – akkor a káposztát és a burgonyát egyszerre kezdjük el főzni.
- A tejföl kihagyható.
- A főzelék nagyon passzol virsli, sült kolbász, fasírozott és egyéb sültek mellé.
- A kelkáposzta főzelék egy nagyon egészséges főzelék, le is lehet fagyasztani – így rendszeresen fogyaszthatjuk gyors vacsoraként vagy ebédként.