Kelkáposzta főzelék

2015.08.20 07:08

Kelkáposzta főzelék

 

  
 

 

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
 
  • Hozzávalók
  •  
  • 1 közepes kelkáposzta
  • 4-5 közepes burgonya
  • 1  kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk köménymag
  • 1 babérlevél
  • só, bors
  • 1 ek libazsír
  • 1-2 kanál kanál tejföl

Elkészítés

  1. Mossuk és hámozzuk meg a burgonyát, vágjuk fel kockákra. Mossuk meg a kelkáposzta leveleit, vágjuk le a torzsa véget, és vágjuk fel kb 1cm-es csíkokra.
  2. Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát fonnyasszuk meg  az olajon, majd  adjuk hozzá a burgonya darabokat. Néhány percig pároljuk a hagymával majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje.
  3. Ízlés szerint adjunk hozzá sót, köménymagot, babérlevelet.
  4. Amikor félig megpuhult a burgonya, adjuk hozzá a kelkáposzta csíkokat, majd főzzük tovább kb 15-20 percig. A burgonya nagy része ekkora szétfőtt, de törjük tovább egy villával, vagy kézi turmixszal olyan sűrűségűre, ahogy szeretjük.
  5. Vegyük ki a babérlevelet, és  tálaljuk tejföllel.

 

 

 

 Tippek

  •  Remek babaétel a kelkáposzta főzelék – de ne felejtsük kihagyni a sót.
  • A gyerekek lehet, hogy nem értékelik a ropogós káposztát – akkor a káposztát és a burgonyát egyszerre kezdjük el főzni.
  • A tejföl kihagyható.
  • A főzelék nagyon passzol virsli, sült kolbász, fasírozott és egyéb sültek mellé.
  • kelkáposzta főzelék egy nagyon egészséges főzelék, le is lehet fagyasztani – így rendszeresen fogyaszthatjuk gyors vacsoraként vagy ebédként.