Karfiolleves vajas galuskával
Hozzávalók 4 fő részére:
- 1 fej karfiol
- 1 ek zsír (liba, kacsa, sertés)
- 1 vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kk édeskömény
- 1 kk rómaikömény
- 1 kk pirospaprika
- só
Galuskához:
- 5 dkg puha vaj
- 1 tojás
- 2-3 ek teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- só
Elkészítése:
A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk, a nagyobbakat félbevágjuk. A visszamaradt közepéről (torzsa) eltávolítjuk a fás részeket, és borsónyi darabokra vágva a felaprított vöröshagymával és fokhagymával együtt a zsíron megpirítjuk.
Amikor egy-két darab kezd színesedni, félrehúzzuk, megszórjuk pirospaprikával, felöntjük 2 liter vízzel, hozzáadjuk a többi fűszert, sózzuk és felforraljuk.
Beletesszük a karfiolrózsákat, és puhára főzzük.
Amikor kellően megpuhult, a kétharmadát kiszedjük, a többit a fazékban kézi mixerrel pépesítjük.
A galuska hozzávalóiból közepes keménységű tésztát keverünk, beleszaggatjuk a forrásban lévő levesbe. Fedő alatt 10 percig főzzük, majd visszatesszük bele a karfiolrózsákat, és tálaljuk.
Tipp:
Tejfölt kínáljunk mellé.