Karfiolleves vajas galuskával

2015.08.13 02:07

Hozzávalók 4 fő részére:

  • 1 fej karfiol
  • 1 ek zsír (liba, kacsa, sertés)
  • 1 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kk édeskömény
  • 1 kk rómaikömény
  • 1 kk pirospaprika

Galuskához:

  • 5 dkg puha vaj
  • 1 tojás
  • 2-3 ek teljes kiőrlésű tönkölyliszt

Elkészítése:

A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk, a nagyobbakat félbevágjuk. A visszamaradt közepéről (torzsa) eltávolítjuk a fás részeket, és borsónyi darabokra vágva a felaprított vöröshagymával és fokhagymával együtt a zsíron megpirítjuk.

Amikor egy-két darab kezd színesedni, félrehúzzuk, megszórjuk pirospaprikával, felöntjük 2 liter vízzel, hozzáadjuk a többi fűszert, sózzuk és felforraljuk.

Beletesszük a karfiolrózsákat, és puhára főzzük.

Amikor kellően megpuhult, a kétharmadát kiszedjük, a többit a fazékban kézi mixerrel pépesítjük.

A galuska hozzávalóiból közepes keménységű tésztát keverünk, beleszaggatjuk a forrásban lévő levesbe. Fedő alatt 10 percig főzzük, majd visszatesszük bele a karfiolrózsákat, és tálaljuk.

Tipp:

Tejfölt kínáljunk mellé.