Kapros tökfőzelék fasírttal
Hozzávalók 4 fő részére:
Főzelék:
- 1 kg gyalult spárga tök
- 1 csokor kapor
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 ek olívaolaj
- só
- bors
- 2 dl tej
- 2 ek tejföl
- 1 tk ecet
- 1 ek liszt, vagy keményítő
- 1 ek cukor
Fasírt:
- 40 dkg darált sertéshús
- 3 szelet száraz kenyér
- 6 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- 1 tojás
- 1 csipet majoránna
- 2 dl olaj
Elkészítése:
A gyalult tököt lesózzuk, felhevítjük az olajat és a kockára vágott vöröshagymát megdinszteljük rajta. Rádobjuk a kinyomkodott tököt, és a felaprított kaprot. Pár percig együtt párjuk, majd felöntjük a tejjel és kevés vízzel. Ízesítjük sóval, borssal, és készre főzzük.
Amíg fő a tök, elkészítjük a habarást: a tejfölt kikeverjük a keményítővel, kevés vízzel, és egy csipet sóval. Veszünk ki a főzővízből, hogy kiegyenlítődjön a hő, így biztos nem lesz csomós a főzelék. Összekeverjük, majd egy gyors mozdulattal ráöntjük a tökre, elkeverjük, kiforraljuk. Ízesítjük ecettel és cukorral.
Fasírt készítése: a darált húshoz hozzáadjuk a sót, a borsot, a majoránnát, a préselt fokhagymát, beleütjük a tojást, és hozzáadjuk a beáztatott, kinyomkodott kenyeret. Jól összedolgozzuk.
Vizes kézzel apró pogácsákat/golyókat formálunk, és forró olajban szép pirosra sütjük.