Kakukkfüves kacsamell szőlőmártásban
Hozzávalók:
2 egész, bőrős kacsamell, kb. 80 dkg
só
bors
gyömbérpor
15 dkg kimagozott szőlő
3 dl szőlőlé
barnacukor
5 dkg vaj
friss kakukkfű
2 gerezd fokhagyma
A kacsamell bőrös felét irdald be, s a húst ízesítsd sóval, borssal és gyömbérrel. Egy hideg serpenyőbe tedd a bőrös felükkel lefelé a melleket, és mérsékelt tűznél végezd el az elősütést. Ha a bőrös felük megpirult, fordítsd meg a húsokat, s mellétéve 2 gerezd fokhagymát, meg a friss kakukkfüvet - 150°C-ra előmelegített sütőben - kb. 15-20 perc alatt süsd készre.
Közben a vajon olvassz fel egy kevés barnacukrot, dobd rá a szőlőszemeket, ízesítsd sóval, borssal, gyömbérrel. Oltsd le 3 dl szőlőlével, s kicsit forrald be a levét. (Kevés hideg vízben feloldott keményítővel is sűrítheted.)
A kacsamellet alufóliába tekerve pihentesd 10 percig, majd rézsútosan vágd szeletekre, s tálaláskor vond be a mártással.
Ezt a receptet Benkö Gábornak köszönhetjük, ő zsülienre vágott, s a kacsa zsírjával meglocsolt párolt zöldségeket, valamint burgonyafánkot ajánl hozzá.