Ez egy közkedvelt, sós finomság a családi receptgyűjteményből, a maradék tojásfehérjék felhasználásával. A habcsók mellett ez is sokszor elkészítésre kerül. Könnyű, sós fánkok, illetve labdák lesznek a habos masszából. Próbáljátok ki! Érdemes.
Juhászlabda recept
2015.09.14 20:06
Lizinka receptje
story
hozzávalók / 3 adag
- 3 db tojásfehérje
- 12 dkg trappista sajt (vagy ementáli)
- 2 csipet só
- 1 csipet fekete bors
- 1 csipet szerecsendió (elhagyható)
- 10 dkg zsemlemorzsa (bundázáshoz)
- 1 dl napraforgó olaj (sütéshez)
elkészítés
- Az olajat feltesszük a tűzre egy kisebb serpenyőbe, hogy mire elkészül a habos massza, ne kelljen várakozni a kellő hőfokra, hanem azonnal süthessük.
- A tojásfehérjéket a két csipet sóval nagyon kemény habbá verjük, majd habverés közben beletesszük a borsot és a reszelt szerecsendiót.
- Ezután óvatos mozdulatokkal beledolgozzuk (vegyítjük) a reszelt sajtot.
- Az asztalon már várakoznia kell egy mély tálkában a zsemlemorzsának. Ebbe egy kanál segítségével diónyi masszát ejtünk, és gyors mozdulatokkal gömb alakúra formáljuk.
- Ezután tesszük a forró olajba, és szép ropogósra sütjük. A kis diócskákból gyönyörű labdák lesznek!
- Papírtörlőre szedjük, és melegen kínáljuk