Jázminrizs cukkinivel
1. Elkészítettem egy bögre (nálam 2,5 dl.) jázmirizst.
( Íme a rizsfőzés menete:
Adjunk hozzá, a rizs tetejétől számítva, 2.5cm mélységű vizet.
Teljes lángon, fedő nélkül főzzük mindaddig, amíg a víz felszívódik, és a felszínén nagy buborékok keletkeznek. (Tipp: ha hab keletkezik a rizs felszínén, egy szűrővel óvatosan szűrjük le). Ez kb 10-15 percig tart.
A tűzhelyt állítsuk le a lehető legalacsonyabb hőfokra, ( én 100 fokra) és fedő alatt pároljuk a rizst tovább kb 10-15 percig. Nagyon fontos, hogy a fedőt ne vegyük le ez idő alatt, különben a rizs nem puhul meg rendesen, és több az esély arra, hogy odaég.
Vegyük le a tűzhelyről, és hagyjuk pihenni még 5-10 percig tálalásig. (A fedőt továbbra se vegyük le!)
Végül villával (csak is villával) keverjük át. Voalá, lkészült a finom, illatos jázminrizs. )
2. Hosszában nyolc részre vágtam egy cukkinit, majd 2-3 centis hasábokra. Egy fél édesköményt pedig igyekeztem minél vékonyabb csíkokra szelni. Korábban még sose dolgoztam édesköménnyel, meg is lepett, hogy milyen iszonyatosan intenzív, émelyítő, ánizsos illata van. A serpenyőbe raktam 3 ek. (nem extra szűz) oliva olajat., magas hőfokon pár percig pirítottam a cukkinit egy gerezd reszelt fokhagymával, közben sóztam és borsoztam. Amikor már jónak ítéltem, de még azért picit roppanós maradt, akkor ráfacsartam egy fél citrom levét és egyet rottyantottam rajta. Frissen tépett mentát adtam még hozzá, jól összekevertem. Valami egészen elképesztő illatok kerekedtek ki mindebből és már alig vártam, hogy megkóstoljam. Tálalásnál egy nagy evőkanálnyi görög joghurtot és finomra vágott petrezselyem zöldet dobtam még hozzá és kész!