Hideg meggyleves II.
Hozzávalók:
- 50 dkg magozott meggy
- 14 dkg cukor
- fél citrom
- 2 dl tejszín
- 1 dl vörösbor
- szegfűszeg
- fahéj
- só
- pirított mandulalapok
- tejszínhab
Elkészítés:
A meggyet megmossuk, kimagozzuk, és 1-2 liter vízben feltesszük főni. A vízbe egy csipet sót, szegfűszeget, cukrot, fahéjat és reszelt citromhéjat teszünk, és hozzáöntjük a vörösbort is.
Ha a meggy már puha, tejszínes habarással sűrítjük. Lehűtjük, majd tálalás előtt 1 órával hűtőszekrénybe tesszük.
Konzerv meggyből is készíthetjük. A konzerv levét leszűrjük, és kevés vízzel kipótolva, hozzáadva a vörösbort is az előbbi fűszerekkel feltesszük főni. Ha forr a fűszeres-boros lé, tejszínes habarással sűrítjük, és újból felforraljuk. Utoljára tesszük hozzá a kimagozott meggyet, végül egy kevés citromlevet adunk hozzá, lehűtjük, és hidegen tálaljuk.
Tálaláskor meghintjük pirított mandulalapokkal, és tejszínhabot is kínálunk hozzá.
Megjegyzés:
A receptet özv. Kotálik Jánosné küldte. Köszönjük!