Hamburgerzsemle Tündér konyhájából

2015.09.07 19:46

                NoSalty:   Tündér receptje

 

Hamburgerzsemle Tündér konyhájából

hozzávalók / 3 adag

A tésztához (6 db közepes hamburgerzsemléhez)

A szóráshoz

elkészítés

  1. A langyos tejhez adjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és 2-3 percig pihentetjük.
  2. A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót és a sütőport.
  3. Az élesztős tejhez keverjük a joghurtot és az olajat, majd a liszthez öntjük.
  4. A tojást felverjük, keveset kivéve belőle a zsemlék kenéséhez, a többit a liszthez öntjük, majd bedagasztjuk a tésztát. Ezt követően kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  5. A megkelt tésztát hat egyenlő részre osztjuk, átgyúrjuk és zsemléket formálunk belőle.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk úgy, hogy kellő távolságot hagyjunk a zsemlék között. Langyos helyen további 20-25 percig kelesztjük, majd átkenjük a maradék felvert tojással és megszórjuk pirított szezámmaggal.
  7. 180 fokra melegített sütőben kb.25 perc alatt aranybarnára sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés