Hamburgerzsemle Tündér konyhájából
2015.09.07 19:46
NoSalty: Tündér receptje
hozzávalók / 3 adag
A tésztához (6 db közepes hamburgerzsemléhez)
- 30 dkg finomliszt (és amennyit még felvesz a gyúrásnál)
- 1 dl tej (langyos)
- 1.2 dl joghurt
- 0.8 dl napraforgó olaj (vagy szőlőmagolaj)
- 2 dkg élesztő
- 1 tk sütőpor
- 1 tk só
- 2 ek cukor
- 1 db tojás (egy evőkanálnyit vegyünk ki belőle a kenéshez)
A szóráshoz
- 1 ek szezámmag (pirított)
elkészítés
- A langyos tejhez adjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és 2-3 percig pihentetjük.
- A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót és a sütőport.
- Az élesztős tejhez keverjük a joghurtot és az olajat, majd a liszthez öntjük.
- A tojást felverjük, keveset kivéve belőle a zsemlék kenéséhez, a többit a liszthez öntjük, majd bedagasztjuk a tésztát. Ezt követően kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát hat egyenlő részre osztjuk, átgyúrjuk és zsemléket formálunk belőle.
- Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk úgy, hogy kellő távolságot hagyjunk a zsemlék között. Langyos helyen további 20-25 percig kelesztjük, majd átkenjük a maradék felvert tojással és megszórjuk pirított szezámmaggal.
- 180 fokra melegített sütőben kb.25 perc alatt aranybarnára sütjük.
- sütési hőfok: 180°C
- sütési mód: alul-felül sütés