Gyuvecs. Ez egy gyors, húsmentes változat.

2015.08.17 07:44

 

2015.08.10 04:43
2015.08.06 17:53

Hozzávalók:

  • 1 fej nagy főzőhagyma
  • 25 dkg paradicsom (ekkora volt az első termés a kertemben)
  • 3 lecsópaprika
  • 1/2 piros kaliforniai paprika (lehet több is)
  • 1/2 padlizsán
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 szál kakukkfű
  • kis csokor petrezselyemzöld
  • 1 dl száraz fehérbor
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 kisebb chili
  • 1 bögre rizs (előfőzve)
  • 3 ek repceolaj
  40 perc / 2 fő

Elkészítése:

A hagymát és a paprikát felkarikázzuk, külön edényekben tároljuk. A paradicsomot apró darabokra vágjuk, a padlizsánt kisebb cikkekre daraboljuk. A fokhagymát a lehető legapróbbra aprítjuk.

Egy serpenyőben, a következő sorrendben pirítotjuk a hozzávalókat: elsőként kevés olajon a hagymát, kicsivel később a fokhagymát, majd a paradicsomot, valamint a padlizsánt és a kimagozott apróra vágott chilit. Megsózzuk. A kakukkfű ágacskákról a leveleket lesodorjuk, a petrezselyemzöldet apróra vágjuk és azt is hozzáadjuk, majd felöntjük a fehérborral és hozzáadjuk a paprikákat is. Én szeretem, ha a paprika a mások által készített lecsókhoz képest kicsit roppanósabb, de aki puhábban szereti, hamarabb is hozzáteheti.

Az előfőzött rizst is hozzákeverjük és a maradék olajjal megöntözzük. Hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek és friss borsot őrlünk az ételre.