Hozzávalók:
- 1 fej nagy főzőhagyma
- 25 dkg paradicsom (ekkora volt az első termés a kertemben)
- 3 lecsópaprika
- 1/2 piros kaliforniai paprika (lehet több is)
- 1/2 padlizsán
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 szál kakukkfű
- kis csokor petrezselyemzöld
- 1 dl száraz fehérbor
- só, frissen őrölt bors
- 1 kisebb chili
- 1 bögre rizs (előfőzve)
- 3 ek repceolaj
40 perc / 2 fő
Elkészítése:
A hagymát és a paprikát felkarikázzuk, külön edényekben tároljuk. A paradicsomot apró darabokra vágjuk, a padlizsánt kisebb cikkekre daraboljuk. A fokhagymát a lehető legapróbbra aprítjuk.
Egy serpenyőben, a következő sorrendben pirítotjuk a hozzávalókat: elsőként kevés olajon a hagymát, kicsivel később a fokhagymát, majd a paradicsomot, valamint a padlizsánt és a kimagozott apróra vágott chilit. Megsózzuk. A kakukkfű ágacskákról a leveleket lesodorjuk, a petrezselyemzöldet apróra vágjuk és azt is hozzáadjuk, majd felöntjük a fehérborral és hozzáadjuk a paprikákat is. Én szeretem, ha a paprika a mások által készített lecsókhoz képest kicsit roppanósabb, de aki puhábban szereti, hamarabb is hozzáteheti.
Az előfőzött rizst is hozzákeverjük és a maradék olajjal megöntözzük. Hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek és friss borsot őrlünk az ételre.