Gyros hús elkészítése otthon
Köszönet Szilágyi balázsnak.
Gyros fűszerkeverék hozzávalók:
- 3 ek. só
- 1 ek. pirospaprika
- 2 tk. őrölt bors
- 1 ek. aprított vagy szárított petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek. aprított vagy szárított oregánó
- őrölt fahéj
- őrölt szerecsendió
- őrölt római kömény
- őrölt ánizsmag
- őrölt édeskömény mag
Kezdem az egyszerűbb módszerrel. Ha nincs sok időd, és nem szeretnél a gyros hús elkészítésével sokat bajlódni, akkor egyszerűen vágd csíkokra, fűszerezd be és süsd ki serpenyőben. A hatás így nem lesz tökéletes, de negyedóra alatt kész vagy, és az eredmény attól még gyros lesz. Annyi megjegyzés, hogy ez a módszer csak a gyorsabban sülő húsoknál, pl. csirkénél vagy sertéssűznél működik.
Ha viszont van időd és kedved a tökéletes gyros hús elkészítéséhez, akkor íme a módszer:
-- Vágd kb. 2 cm-es szeletekre a húst.
- Az eredeti gyros viszonylag zsíros húsból készül. Egyrészt abban érnek össze igazán az ízek, másrészt legyünk őszinték, az az olcsó és az utcai étkezdék számára ez manapság mindennél fontosabb.
- Kend be jól gyros fűszerkeverékkel – a linkre kattintva a fűszerkeverék receptjét megtalálod -, kb. 20 dkg húsonként használj belőle egy evőkanállal. Figyelj arra, hogy a húsokat egyenletesen vonja be a fűszer. Ha az előző pont szerint zsírt is használsz, akkor attól még jobban fognak tapadni a fűszerek.
-
Megjegyzés: 160 fokon lassan és ízesebbre, porhanyósabbra sül a hús, de tovább tart. Ha nincs erre időd, akkor süsd 180 fokon (gáz 2-3. fokozat).
- Ebben a fázisban a húst kezdheted sütni, de félreteheted, hogy érjenek az ízek. Egy zárt műanyag dobozban a hűtőben jól elvan. Egyetlen óra is csodákat művel vele, de akár egy egész éjszakára vagy egy napra is így hagyhatod.
- A sütéshez melegítsd elő a sütőt 160 fokra (gázsütő 1. fokozat), és egy mélyebb tűzálló tálba helyezd a hússzeleteket, amennyire lehet egymás tetejére. Ha van grillező vagy grillező-légkeveréses sütőd, az a lejobb megoldás, de hagyományos sütőben is tökéletes lesz az eredmény.
- A hústól és a hőfoktól függően egy és másfél óra között süsd – ez utóbbi az általam javasolt 160 fokos sütés. Kb 20 percenként, amikor a teteje kicsit megpirult, cseréld meg a húsokat. Ami eddig alul a lében pihent és párolódott, most kerüljön a tetejére hogy egy kis színt és kérget kapjon, és fordítva. Ezzel tudod a legjobban imitálni azt, ahogy az eredeti gyros sütőn a gyros hús elkészül.
- Amikor minden hússzelet teljesen átsült és puha, akkor tedd ki egy vágódeszkára, és szeleteld fel kb. egy cm-es csíkokra.
- Tedd vissza a tálba a csíkokat, amiben sült a hús, és jól forgasd meg. A húsok ilyenkor magukba fogják szívni az összes fűszeres lét, amit még szelet korukban kieresztettek, így tudod beléjük visszazárni az összes ízt és zamatot. Tedd vissza a sütőbe és 200 fokon (gáz 4. fokozat) 10-15 perc alatt, egyszer-kétszer megforgatva süsd kívül ropogósra.
-
Gyros hús tálalásra készen
A gyros húsod készen áll, hogy pitában vagy tányéron tálald. Ha így készíted, ugyan kicsit macerásabb a dolog mint a serpenyős változatnál, de az eredmény hidd el, megéri. Olyan finom gyrosszal tudod elkápráztatni a családodat, a vendégeket na és nem utolsósorban magadat, amit tényleg csak a legjobb gyrososoknál ehetsz!
-
Jó étvágyat!