Gyros csirkemellből

2015.08.18 00:21

Mindig frissen készül, kiadós és gyors étel a gyros

Hozzávalók:
1 kg csirkemellfilé
2 teásknál oregano
1 teásknál pirospaprika
1 teásknál rozmaring 
2 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
csipet só
frissen őrölt feketebors
olívaolaj olaj

Elkészítés: A csirkemellet vékonyan felcsíkozom, majd a csíkokat harapásnyi falatokra vágom. A hagymát apróra kockázom. Egy fedeles műanyag edényben összekeverem a fűszereket, hozzáadom az átnyomott fokhagymát és a hagymakockákat, majd a húst beleforgatom. Ezután olívaolajat adok hozzá, még egyszer alaposan átmozgatom a húsokat, hogy minden egyes falatra jusson a keverékből, a dobozt lefedem, és minimum 1 órát, maximum 1 éjszakát hagyom állni a húst a pácban. 
A gyros készítésekor öntöttvas wok serpenyőben, viszonylag nagy lángon lepirítom a falatokat, majd tzatzikivel, salátával és friss pitával kínálom

Tzatziki

Hozzávalók:
2 nagy pohár görög joghurt 
6 nagyobb fürtös uborka
2 bő evőkanál olívaolaj
só, örölt fekete bors (izlés szerint)
5 nagyobb gerezd fokhagyma

6-7 menta levél,felcsikozva

Elkészítés: Az uborkát lereszelem és kinyomkodom. Ezután a joghurthoz keverem, hozzáadom az olívaolajat, belenyomkodom a fokhagymákat, óvatosan sózom,borsozo. Belerakom a mentát is majd átkeverem, s fedett tálban a hűtőben legalább 1 órát hagyom állni. Friss pitával kínálom, de a gyroshoz is nagyon jól illik.