Gulyások marhapörköltje
2015.08.13 08:45
Hozzávalók:
5 kg. marhanyak, felkockázva
2 kg. marhafarok ( 5 cm szélesre fűrészelve )
1 kg. marhacsont, egészben hagyva
1 kg. vöröshagyma közepesre felkockázva, ( csak magyar )
5 db. fokhagyma gerezd, szétnyomva
2 db. TV paprika, felkockázva
1 db. zöldpaprika, felkarikázva
5 púpozott evőkanál Kalocsai örölt paprika
1 csapott evőkanál örölt kömény
1 - " - örölt fekete bors
- Só izlés szerint
- Köretnek galuska vagy piritott öreg tarhonya
- savanyúság, izlés szerint
- 5 db. cseresznye paprika
Elkészítése:
1. A bográcsunk aljára tesszük a csontokat, mehet rá a farok és a húskockáknak a fele.
2. Most a következő hozzávalót rárakunk a húsunkra. Hagymák, bors, köménymag, Tv és zöldpaprika,
1 csapott evőkanál só.
3. Végül a maradék húskockákat és annyi vízet öntünk rá, ha megdöntjük a bográcsot, látszani
kell a víznek az alján. Kb. 0.5-0.7 liter.
4. Meggyújtjuk a fát a bogrács alá és rázogatva pároljuk, pörköljük az anyagot.
5. A hús kifehéredése után lassan feldobja a levét. Folyamatosan rotyognia kell a pörköltünknek
miközben csak rázogatva, felügyelve félkészre főzzük. Ilyenkor 1 evőkanál paprikával meghintjük.
6. Tovább főzzük, az alkészülte elött 15 percel belerakjuk a maradék örölt paprikát is. mikor
feloldódott a paprikánk csökkentjük a lángot, hogy szép lassan fődögéljön.
7. 5 percel a vége elött repülhetnek a bográcsba a cseresznyepaprikák, de vigyázzunk, ne főzzük szét!
8. Kész a mennyei pörköltünk, cirka 3 óránkba került, attól függően milyen öreg volt a jószágunk.
9. Jó étvágyat!