Gulyások marhapörköltje

2015.08.13 08:45
   
 

           Hozzávalók:

 
   5 kg. marhanyak, felkockázva
 
   2 kg. marhafarok ( 5 cm szélesre fűrészelve )
 
   1 kg. marhacsont, egészben hagyva
 
   1 kg. vöröshagyma közepesre felkockázva, ( csak magyar )
 
   5 db. fokhagyma gerezd, szétnyomva
 
   2 db. TV paprika, felkockázva
 
   1 db. zöldpaprika, felkarikázva
 
   5 púpozott evőkanál Kalocsai örölt paprika
 
   1 csapott evőkanál örölt kömény
 
   1      - " -  örölt fekete bors
 
   -  Só izlés szerint
 
   -  Köretnek galuska vagy piritott öreg tarhonya
 
   -  savanyúság, izlés szerint
 
   -  5 db. cseresznye paprika
 
 

          Elkészítése: 

 
   1. A bográcsunk aljára tesszük a csontokat,  mehet rá a farok és a húskockáknak a fele.
 
   2. Most a következő hozzávalót rárakunk a húsunkra. Hagymák, bors, köménymag, Tv és zöldpaprika,
 
     1 csapott evőkanál só.
 
  3. Végül a maradék húskockákat és annyi vízet öntünk rá, ha megdöntjük a bográcsot, látszani
 
     kell a víznek az alján. Kb. 0.5-0.7  liter.
 
  4. Meggyújtjuk a fát a bogrács alá és rázogatva pároljuk, pörköljük az anyagot.
 
  5. A hús kifehéredése után lassan feldobja a levét. Folyamatosan rotyognia kell a pörköltünknek
 
     miközben csak rázogatva, felügyelve félkészre főzzük. Ilyenkor 1 evőkanál paprikával meghintjük.
 
  6. Tovább főzzük, az alkészülte elött 15 percel belerakjuk a maradék örölt paprikát is. mikor 
     feloldódott a paprikánk csökkentjük a lángot, hogy szép lassan fődögéljön.
 
  7. 5 percel a vége elött repülhetnek a bográcsba a cseresznyepaprikák, de vigyázzunk, ne főzzük szét!
 
  8. Kész a mennyei pörköltünk, cirka 3 óránkba került, attól függően milyen öreg volt a jószágunk.
 
  9. Jó étvágyat!