Gombás-sajtos rakott krumpli
Hozzávalók 8 személyre:
1 kg burgonya
400 g laskagomba
400 g virsli
2 gerezd fokhagyma
6 db tojás
125 g mozzarella
4 tk. frissen reszelt parmezán
250 ml tejföl
100 ml tejszín
só
frissen őrölt fekete bors
frissen reszelt szerecsendió
extra szűz olívaolaj
A burgonyát megpucoljuk, sós vízben puhára főzzük, majd 2-3 mm vastagon felszeleteljük.
A tojásokat a burgonya főzővizében 8-9 percig főzzük, majd leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, és a héjukat lefejtjük,
A virslit karikára, a gombát a virslivel kb. megegyező nagyságú darabokra vágjuk. A fokhagymagerezdeket kés pengéjével kissé szétnyomjuk. A tejfölt, a tejszínnel, a parmezánnal, kevés sóval, őrölt feketeborssal és frissen reszelt szerecsendióval összekeverjük.
Egy serpenyőben 4 ek. olajat hevítünk, megpirítjuk benne a virslikarikákat, majd szűrőkanállal kivesszük, félretesszük. A laskagombát a serpenyőben maradt zsiradékhoz adjuk, és 15 perc alatt készre pároljuk.
A tojásokat felszeleteljük.
Tűzálló tál aljára előbb egy kevés gombát, majd virslit, utána egy réteg burgonyát, majd tojásszeleteket rakunk, és meglcsoljuk a sajtos-tejszínes-tejfölös keverékkel. A hozzávalókat addig rétegezzük, amíg el nem fogynak. A mozzarellát a rakott krumpli tetejére tépkedjük, és az egészet 180°C-ra előmelegített (légkeveréses) sütőben addig sütjük, amíg a tetején a sajt megpirul.
Forrás: Gaba