Gombás pite

2016.08.19 22:39

 

2015.09.07 19:10
zsoofeeka zsoofeeka receptje
 

Gombás pite

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

  • 25 dkg finomliszt
  • 0.5 ek 
  • bors ízlés szerint (frissen őrölt)
  • 12.5 dkg vaj (hideg)
  • 5 evőkanál víz (hideg)
  • 1 ek vaj (vagy olívaolaj a forma kikenéséhez)

A töltelékhez

Elkészítés

  1. Összekeverjük a lisztet a sóval, megborsozzuk, és belekockázzuk a hideg vajat.
  2. Összemorzsoljuk a vajat a lisztes keverékkel, és hozzákanalazzuk a hideg vizet (ha még száraz, több kanállal).
  3. Összegyúrjuk a tésztát, és folpack-fóliába csavarva, 30-40 percre a hűtőbe tesszük pihenni.
  4. Előmelegítjük a sütőt (gázsütőnél 6-os fokozat).
  5. Serpenyőben (vagy wokban) üvegesre pirítjuk a hagymát, és azon megsütjük a gombát, petrezselyemmel ízesítjük.
  6. Amíg sül a gomba, összekeverjük a tojást, a mustárt és a reszelt sajtot, majd mikor elkészült a gomba, azt is hozzáöntjük.
  7. A pihent tészta 3/4 részét kinyújtjuk, és kivajazott (vagy olívaolaj) kerámia piteformába fektetjük.
  8. Megtöltjük a pitét, és maradék kinyújtott tésztával betakarjuk.
  9. A pite széleit vízzel összeragasztjuk, és a tetéjét bevágjuk a gőznek.
  10. Aranybarnára sütjük, és szeletelve tálaljuk.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 29 cm