2015.09.07 19:10
hozzávalók / 6 adag
A tésztához
- 25 dkg finomliszt
- 0.5 ek só
- bors ízlés szerint (frissen őrölt)
- 12.5 dkg vaj (hideg)
- 5 evőkanál víz (hideg)
- 1 ek vaj (vagy olívaolaj a forma kikenéséhez)
A töltelékhez
Elkészítés
- Összekeverjük a lisztet a sóval, megborsozzuk, és belekockázzuk a hideg vajat.
- Összemorzsoljuk a vajat a lisztes keverékkel, és hozzákanalazzuk a hideg vizet (ha még száraz, több kanállal).
- Összegyúrjuk a tésztát, és folpack-fóliába csavarva, 30-40 percre a hűtőbe tesszük pihenni.
- Előmelegítjük a sütőt (gázsütőnél 6-os fokozat).
- Serpenyőben (vagy wokban) üvegesre pirítjuk a hagymát, és azon megsütjük a gombát, petrezselyemmel ízesítjük.
- Amíg sül a gomba, összekeverjük a tojást, a mustárt és a reszelt sajtot, majd mikor elkészült a gomba, azt is hozzáöntjük.
- A pihent tészta 3/4 részét kinyújtjuk, és kivajazott (vagy olívaolaj) kerámia piteformába fektetjük.
- Megtöltjük a pitét, és maradék kinyújtott tésztával betakarjuk.
- A pite széleit vízzel összeragasztjuk, és a tetéjét bevágjuk a gőznek.
- Aranybarnára sütjük, és szeletelve tálaljuk.
- sütési hőfok: 200°C
- sütési mód: alul-felül sütés
- tepsi mérete: 29 cm