Falusi csirke birsalmával
A receptet beküldte: varbóc. Köszönöm!
Hozzávalók:
l egész, tisztított csirke belsőségek nélkül,
3 evőkanál étolaj,
2 -3 dl. csirkehúsleves,
só,
2 dl. száraz fehér bor,
4 db. közepes nagyságú birsalma,
8-10 szem szegfűszeg,
1 evőkanál méz,
1 mokkáskanál őrölt fahéj,
1 kiskanál őrölt fekete bors,
1 csokor petrezselyemzöld,
Elkészítés:
A csirke szárnyát, lábát levágjuk és kevés zöldséggel levest főzünk belőle.
A csirke belsejét bedörzsöljük sóval, őrölt borssal, a tetejét megkenjük olajjal és tűzálló tálba téve aláöntjük a csirkehús levest. Előmelegített sütőben ( kemencében) a saját levével sűrűn locsolgatva pároljuk.
A birsalmát megtisztítjuk, meghámozzuk, negyedeljük, a magházat kivágjuk és borral ízesített hideg vízben feltesszük főni. Közben hozzáadjuk a szegfüszeget, a fahéjat. Ha puhára főtt a birsalma kiszedjük, lecsepegtetjük és villával összetörjük. A visszamaradó levet leszűrjük, majd állandóan kevergetve krémszerűen besűrítjük.
Ha a csirke megsült, kissé meghűtjük, daraboljuk, majd a tálalótálon köré öntjük a pürét, amit megszórunk a tört birsalmával.A sülteket tálaláskor apróra vágott petrezselyemzölddel díszítjük.
Vajas burgonyapüré illik hozzá.