Falusi csirke birsalmával

2015.08.22 02:36

A receptet beküldte: varbóc. Köszönöm!

 

Hozzávalók:
l egész, tisztított csirke belsőségek nélkül, 
3 evőkanál étolaj, 
2 -3 dl. csirkehúsleves, 
só, 
2 dl. száraz fehér bor, 
4 db. közepes nagyságú birsalma, 
8-10 szem szegfűszeg, 
1 evőkanál méz, 
1 mokkáskanál őrölt fahéj, 
1 kiskanál őrölt fekete bors, 
1 csokor petrezselyemzöld,

Elkészítés:
A csirke szárnyát, lábát levágjuk és kevés zöldséggel levest főzünk belőle. 
A csirke belsejét bedörzsöljük sóval, őrölt borssal, a tetejét megkenjük olajjal és tűzálló tálba téve aláöntjük a csirkehús levest. Előmelegített sütőben ( kemencében) a saját levével sűrűn locsolgatva pároljuk. 
A birsalmát megtisztítjuk, meghámozzuk, negyedeljük, a magházat kivágjuk és borral ízesített hideg vízben feltesszük főni. Közben hozzáadjuk a szegfüszeget, a fahéjat. Ha puhára főtt a birsalma kiszedjük, lecsepegtetjük és villával összetörjük. A visszamaradó levet leszűrjük, majd állandóan kevergetve krémszerűen besűrítjük. 
Ha a csirke megsült, kissé meghűtjük, daraboljuk, majd a tálalótálon köré öntjük a pürét, amit megszórunk a tört birsalmával.A sülteket tálaláskor apróra vágott petrezselyemzölddel díszítjük. 
Vajas burgonyapüré illik hozzá.