Eszterházy rostélyos
Hozzávalók:
5 szelet 14-16 dekás rostélyos,
2 dkg só,
8 dkg liszt,
12 dkg zsír,
30 dkg leveszöldség,
5 dkg hagyma,
1 g őrölt bors,
1 babérlevél,
3 dl tejföl,
1 citrom,
2 dkg cukor,
3 dkg mustár,
1 dl fehérbor,
burgonyafánk.
Elkészítés:
A szeleteket enyhén kiverem, sózom, kétoldalt megsütöm.
A leveszöldség vastagabb részét (kb a fele) vékony csíkokra vágom és félreteszem.
A megmaradt zsiradékon megpirítom a cukrot. Hozzáadom a többi (karikázott) zöldséget és hagymát.
Anélkül, hogy megbarnulna, megpárolom és felöntöm 2-3 deci vízzel, vagy húslevessel.
Mustárral, citromlével, babérlevéllel, borssal és fehérborral ízesítem, majd felforralom. Beleteszem a húst és fedő alatt kis lángon párolom.
Ezalatt a csíkokra vágott zöldséget kevés zsírban citromlével és borssal megpárolom.
Ha kell, hozzáadok kevés vizet.
Mikor a szeletek megpuhultak, kiveszem a léből és óvatosan beleteszem egy tűzálló tálba.
A maradék páclébe beleteszem a liszttel elkevert tejfölt.
Felforralom (arra ügyelve, hogy se nem túl sűrű, se nem tál híg ne legyen) majd a zöldséggel együtt szitán áttöröm.
Újra felforralom, a húsra öntöm és együtt is összeforralom