Eredeti görög muszaka

2015.09.14 15:44

 

Eredeti görög muszaka

Hozzávalók:

  • 5 db közepes nagyságú padlizsán
  • 4 db burgonya
  • 500 g darált hús
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 pohár vörösbor
  • 3-4 db érett paradicsom
  • fahéj
  • olaj a sütéshez
  • só, bors
  • A besamelmártáshoz:
  • 750 ml tej
  • 5-6 evőkanál finomliszt
  • 3 evőkanál olvasztott vaj
  • egy kistányérnyi reszelt kemény sajt (pl. cheddar)
  • 2-3 tojás
  • csipetnyi reszelt szerecsendió

Elkészítés:

A padlizsánokat mossuk meg és szeleteljük fel kb. 1 cm vastag karikákra. A padlizsánkarikák mindkét oldalát sózzuk meg, majd 20 percre tegyük félre. A hagymát nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le és egy kevés vízben pároljuk meg.

Ha a víz elpárolgott, öntsünk a hagymára egy kevés olajat, és pirítsuk meg. Ízesítsük egy csipetnyi fahéjjal, öntsük hozzá a bort, adjuk hozzá az átpasszírozott paradicsomokat és a darált húst, majd pároljuk tovább.

Öntsünk hozzá egy pohár vizet, fedjük le, és lassú tűzön pároljuk addig, amíg a víz el nem fő. Hagyjuk kicsit kihűlni, majd keverjük hozzá a tojások felvert habját. (A tojások sárgáját a besamel készítéséhez fogjuk felhasználni.)

A padlizsánkarikákat papírtörlővel szárítgassuk meg, majd mindkét oldalukat kicsit süssük meg. A karikára vágott burgonyákat szintén pirítsuk meg egy kicsit, majd egy mély tepsibe rétegesen rakjunk padlizsánt, burgonyakarikákat, illetve darált húst. Ismételjük, amíg az alapanyagok el nem fogynak, de a felső réteg mindig padlizsán legyen.

Készítsük el a besamelmártást: a vajat olvasszuk fel, és keverjük hozzá a lisztet. Ha a liszt aranyszínűvé pirul, adjuk hozzá a forró tejet, majd a tojássárgákat. Tovább már ne főzzük a mártást. Adjuk hozzá a szerecsendiót és a reszelt sajtot. Jól keverjük össze, és öntsük a tepsibe, a rakott padlizsánra. Előmelegített sütőben közepes lángon 30-40 percig süssük.