Erdélyi tárkonyos húsgombócleves recept
2015.08.07 19:27
hozzávalók / 4 adag
A húsgombóchoz
- 25 dkg sertéscomb (apróra darált)
- 1 db tojás (kisebb)
- 1 db zsemle
- 2 gerezd fokhagyma (kisebb, reszelve)
- 1 tk só
- fekete bors ízlés szerint (frissen őrölt)
- 0.5 csokor petrezselyem (aprított, friss)
A leveshez
- 2 közepes db sárgarépa
- 2 kis db fehérrépa
- 1 kis db zeller (gumó)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 ek napraforgó olaj (nagy)
- 1 tk fűszerpaprika (púpozott)
- 1 tk só
- 1.2 l víz
A sűrítéshez
- 4 ek tejföl
- 1 púpozott ek finomliszt
- 0.5 dl víz
- 1 teáskanál tárkonyecet
- 2 ek tárkony (aprított friss, lehet szárított is)
elkészítése:
- A zsemlét beáztatjuk vízbe, majd alaposan kinyomkodjuk, majd a húshoz keverjük a többi hozzávalóval együtt. Félretesszük.
-
A hagymát felaprítjuk, a zöldségeket csíkokra vágjuk. (Ne nagyon vékonyra.)
-
A felhevített olajon megfuttatjuk a hagymát és a zöldségeket, félrehúzzuk, elkeverjük a pirospaprikával, majd felöntjük 1,2 l vízzel.
-
Sózzuk, vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk, és a leveshez adjuk. Kis lángon, félig lefedve 30 percet főzzük.
-
A sűrítéshez valókat csomómentesre keverjük, majd besűrítjük vele a levest. Egyet forralunk rajta.