Csülök cserépben, vele sült burgonyával

2015.08.06 16:13

hozzávalók / 4 adag

 

 

  • 1.5 kg sertéscsülök
  • 1 kg burgonya
  • 2 db vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 ek disznózsír
  •  ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • őrölt fűszerkömény ízlés szerint

  • elkészítés

    1. Vágjuk fel a csülköt a csont mentén, és nyissuk szét. (Ne vágjuk át teljesen!)
    2. Fűszerezzük sóval, borssal, köménnyel (használjuk a fűszereket bátran, hiszen vastag a hús), és hagyjuk állni legalább egy órát, de ha van lehetőségünk, inkább többet (3-4 órát).
    3. A cserépedény alját zsírral kenjük ki, majd a csülköt fektessük bele bőrével felfelé, tegyük mellé a félbevágott hagymákat és toljuk be a sütőbe. (Nem kell előmelegíteni a sütőt!)
    4. Süssük kb. 2 órán keresztül. Egy bő óra elteltével a cserépedény tetejét vegyük le, úgy süssük tovább, időnként locsoljuk meg a bőrét saját zsírjával.
    5. Mielőtt elkészül a hús, tegyünk köré cikkekre vágott burgonyát, és süssük készre együtt. Kisebb edények esetében várjuk meg, amíg a hús elkészül, emeljük ki, és süssük meg a burgonyákat külön, a csülök zsírjában.
    • sütési hőfok: 180°C
    • sütési mód: alul-felül sütés
    • ekőszület 20 perc
    • sütés 120 perc