Csülök cserépben, vele sült burgonyával
2015.08.06 16:13
hozzávalók / 4 adag
- 1.5 kg sertéscsülök
- 1 kg burgonya
- 2 db vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 1 ek disznózsír
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- őrölt fűszerkömény ízlés szerint
elkészítés
- Vágjuk fel a csülköt a csont mentén, és nyissuk szét. (Ne vágjuk át teljesen!)
- Fűszerezzük sóval, borssal, köménnyel (használjuk a fűszereket bátran, hiszen vastag a hús), és hagyjuk állni legalább egy órát, de ha van lehetőségünk, inkább többet (3-4 órát).
- A cserépedény alját zsírral kenjük ki, majd a csülköt fektessük bele bőrével felfelé, tegyük mellé a félbevágott hagymákat és toljuk be a sütőbe. (Nem kell előmelegíteni a sütőt!)
- Süssük kb. 2 órán keresztül. Egy bő óra elteltével a cserépedény tetejét vegyük le, úgy süssük tovább, időnként locsoljuk meg a bőrét saját zsírjával.
- Mielőtt elkészül a hús, tegyünk köré cikkekre vágott burgonyát, és süssük készre együtt. Kisebb edények esetében várjuk meg, amíg a hús elkészül, emeljük ki, és süssük meg a burgonyákat külön, a csülök zsírjában.
- sütési hőfok: 180°C
- sütési mód: alul-felül sütés
- ekőszület 20 perc
- sütés 120 perc