Csülkös körömpörkölt ahogy Katharosz készíti
2015.09.19 17:34
Katharosz receptje
hozzávalók / 4 adag
- 1.3 kg sertéscsülök (csontos)
- 1 kg sertésköröm (3 db)
- 4 nagy db vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 4 db paprika
- 4 db paradicsom
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- ételízesítő ízlés szerint
- 2 ek paprikakrém
- 4 db borókabogyó
- őrölt fűszerkömény ízlés szerint
- 2 dl vörösbor
- 10 dkg mangalica zsír
elkészítés
- Az én módszerem szerint, külön kezdjük el főzni a kétféle pörköltet, majd egy bizonyos pont után egyesítjük, lássuk hogyan. A körömhöz én kuktát szoktam használni, és azzal kezdem a főzést. A kétféle pörkölthöz előkészítjük az összes alapanyagot.
- A kuktában zsiradékon, kevés sóval megfonnyasztunk két fej finomra vágott vöröshagymát. Ezután megszórjuk pirospaprikával, hozzáadunk 2-2 db hámozott és kockára vágott paradicsomot és paprikát, pár gerezd zúzott fokhagymát.
- Fűszerezzük sóval, borssal, ételízesítővel, pirosarannyal és őrölt köménnyel, elkeverjük, felöntjük vízzel, majd belerakjuk a körömdarabokat és a csülökről lefejtett felkockázott bőröket is.
- Lezárjuk a kuktát, és lassú tűzön puhára főzzük, néha ellenőrizzük. Akkor jó a köröm, ha a csontok szinte kipotyognak belőle.
- Közben odatesszük a csülköt is, ezt nyáron bográcsban szoktam készíteni, mert abban az igazi.
- A maradék két fej, finomra vágott hagymát kevés sóval zsiradékon megfonnyasztjuk, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, hozzáadjuk a kockára vágott csülökhúst, és kevergetve fehéredésig pirítjuk.
- Ekkor rátesszük a 2-2 db hámozott és kockára vágott paradicsomot, paprikát, a maradék zúzott fokhagymát, átforgatjuk, és egy kicsit rotyogni hagyjuk. Közben fűszerezzük sóval, borssal, borókabogyóval, pirosarannyal, őrölt köménnyel és ételízesítővel, végül ne feledjük el a csontokat is hozzáadni, mert ez nagyon jó ízt ad az ételnek.
- Felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, lefedve főzni kezdjük, ha úgy látjuk, hogy elfőtte a levét egy kissé, akkor beleöntjük a bort is.
- Ha már kezd puhulni és sűrűsödni, néha keverjük meg, mivel ragacsos, nehogy odakapjon az alja. Ha megpuhult a köröm, kiszedjük a kuktából, és egy kicsit hűlni hagyjuk, majd kézzel kiszedegetjük belőle a csontot. (Tudom, ez egy kicsit macerás, de megéri a vesződést.)
- A kicsontozott körömdarabokat a szaftjával együtt a csülökhöz adjuk, és készre főzzük. Közben ellenőrizzük az ízét, szükség szerint utána ízesítjük.
- Akkor jó, ha minden megpuhult benne és a szaftja is kellően sűrű. A zsírral óvatosan bánjuk, mivel elég sok kifő belőle. Petrezselymes krumplival és kovászos uborkával nagyon finom.