Csülkös bableves
2015.09.19 17:32
Mr and Mrs Smith receptje
hozzávalók / 10 adag
- 1.3 kg füstölt sertéscsülök
- 40 dkg fejtett bab (vagy szárazbab előző éjszaka beáztatott)
- 3 közepes db sárgarépa (karikára vágva)
- 1 közepes db fehérrépa (karikára vágva)
- 2 közepes db pasztinák (karikára vágva)
- 4 gerezd fokhagyma (nagyobb)
- 4 db babérlevél
- 1 kis fej vöröshagyma (apróra vágva)
- 1 teáskanál lestyán
- 1 tk tárkony
- 0.5 tk borsikafű
- 3 tk fűszerpaprika
- 3 evőkanál finomliszt
- 3 ek napraforgó olaj
- 1 csokor petrezselyem (felaprítva)
- 1 db chili (elhagyható)
elkészítés
- Egy éjszakára beáztatjuk a babot.
- Kuktában feltesszük főni a csülköt annyi vízben, amennyi ellepi, mellérakjuk a babérlevelet. Kb. 30 percig hagyjuk főni közepes lángon.
- Hozzátesszük a babot, és még kb. 30 percig visszazárva főzzük, míg a bab puha nem lesz. Amikor megfőtt, a csülköt kivesszük, és félrerakjuk.
- A kuktába belerakjuk a babhoz a zöldségeket, a vöröshagymát felaprítva, és ha szeretjük a csilipaprikát is.
- Szükség esetén sózzuk. (Általában a csülök elég sós ízt ad, ezért érdemes vigyázni.)
- Amikor minden megfőtt (kb. 15-20 perc), beletesszük a fűszereket: a lestyánt, a tárkonyt és a borsikafüvet.
- Elkészítjük a rántást: 3 ek olajon a 3 ek lisztet megfuttatjuk, és hozzápréseljük a fokhagymákat, világosra, nem túl sokáig sütjük. A tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát is.
- Beletesszük a levesbe a rántást, csomómentesre kavarjuk, és kb 5 percig forraljuk gyenge lángon.
- Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, és elzárjuk a gázt alatta.
- A csülköt tormával, mustárral tálaljuk, a levest lilahagymával, tejföllel, s finom puha fehérkenyérrel.