Csülkös bableves

2015.09.19 17:32
Mr and Mrs Smith Mr and Mrs Smith receptje
 
 
 

Csülkös bableves nálunk (Bableves 10.)

hozzávalók / 10 adag

 

elkészítés

  1. Egy éjszakára beáztatjuk a babot.
  2. Kuktában feltesszük főni a csülköt annyi vízben, amennyi ellepi, mellérakjuk a babérlevelet. Kb. 30 percig hagyjuk főni közepes lángon.
  3. Hozzátesszük a babot, és még kb. 30 percig visszazárva főzzük, míg a bab puha nem lesz. Amikor megfőtt, a csülköt kivesszük, és félrerakjuk.
  4. A kuktába belerakjuk a babhoz a zöldségeket, a vöröshagymát felaprítva, és ha szeretjük a csilipaprikát is.
  5. Szükség esetén sózzuk. (Általában a csülök elég sós ízt ad, ezért érdemes vigyázni.)
  6. Amikor minden megfőtt (kb. 15-20 perc), beletesszük a fűszereket: a lestyánt, a tárkonyt és a borsikafüvet.
  7. Elkészítjük a rántást: 3 ek olajon a 3 ek lisztet megfuttatjuk, és hozzápréseljük a fokhagymákat, világosra, nem túl sokáig sütjük. A tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát is.
  8. Beletesszük a levesbe a rántást, csomómentesre kavarjuk, és kb 5 percig forraljuk gyenge lángon.
  9. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, és elzárjuk a gázt alatta.
  10. A csülköt tormával, mustárral tálaljuk, a levest lilahagymával, tejföllel, s finom puha fehérkenyérrel.