Hozzávalók
- Hozzávalók 6 személyre:
- 40 dkg burgonya
- 20 dkg sárgarépa
- 20 dkg karfiol
- 20 dkg zöldborsó
-
- A mártáshoz:
- 8 dkg vaj
- 3 púpozott evőkanál zabliszt
- 8 dl alacsony zsírtartalmú tej
- 8 dkg reszelt ementáli sajt
- Reszelt szerecsendió
- Tengeri só
- Petrezselyemzöld
- Cayenne-bors
Elkészítés
Burgonyát folyó víz alatt megmossuk, és héjastól feltesszük annyi vízben főni, amennyi ellepi. Ha megfőtt, a vizet leöntve róla, langyosra hagyjuk hűlni, majd meghámozzuk. Egyenletes nagyságú karikákra vágjuk. A megtisztított sárgarépát és az apró rózsáira szedett karfiolt, valamint a zöldborsót megmossuk. A sárgarépát felkarikázzuk, és a többi zöldséggel enyhén sós vízben puhára főzzük, de csak annyira, hogy ne málljanak szét. Vajjal kikenünk egy tűzálló tálat, és a levétől leszűrt, lecsepegtetett zöldségeket rétegezve belerakjuk. Besamel-mártást készítünk: a vajat egy edényben megolvasztjuk, a lisztet megfuttatjuk rajta, de nem pirítjuk, majd kis kézi habverővel vagy lyukas fakanállal kevergetve forró tejjel felengedjük, közepes sűrűségűre főzzük. A tűzről levéve szerecsendióval, borssal, sóval fűszerezzük, majd a reszelt sajt felét és az apróra vágott petrezselyemzöldet is belekeverjük. Az így elkészített mártást a tálban lévő zöldségekre öntjük. Megszórjuk a maradék sajttal, és az előmelegített sütőben addig sütjük, amíg pirulni nem kezd. Tálalásnál díszítésként tehetünk a tetejére keményre főtt tojáskarikákat vagy szép formájú tükörtojást, illetve fodros petrezselyemzöldet.