Csőbensült zöldségek

2016.08.19 22:44

 

2015.08.30 13:34

Hozzávalók

  • Hozzávalók 6 személyre:
  • 40 dkg burgonya
  • 20 dkg sárgarépa
  • 20 dkg karfiol
  • 20 dkg zöldborsó
  •  
  • A mártáshoz:
  • 8 dkg vaj
  • 3 púpozott evőkanál zabliszt
  • 8 dl alacsony zsírtartalmú tej
  • 8 dkg reszelt ementáli sajt
  • Reszelt szerecsendió
  • Tengeri só
  • Petrezselyemzöld
  • Cayenne-bors

Elkészítés

Burgonyát folyó víz alatt megmossuk, és héjastól feltesszük annyi vízben főni, amennyi ellepi. Ha megfőtt, a vizet leöntve róla, langyosra hagyjuk hűlni, majd meghámozzuk. Egyenletes nagyságú karikákra vágjuk. A megtisztított sárgarépát és az apró rózsáira szedett karfiolt, valamint a zöldborsót megmossuk. A sárgarépát felkarikázzuk, és a többi zöldséggel enyhén sós vízben puhára főzzük, de csak annyira, hogy ne málljanak szét. Vajjal kikenünk egy tűzálló tálat, és a levétől leszűrt, lecsepegtetett zöldségeket rétegezve belerakjuk. Besamel-mártást készítünk: a vajat egy edényben megolvasztjuk, a lisztet megfuttatjuk rajta, de nem pirítjuk, majd kis kézi habverővel vagy lyukas fakanállal kevergetve forró tejjel felengedjük, közepes sűrűségűre főzzük. A tűzről levéve szerecsendióval, borssal, sóval fűszerezzük, majd a reszelt sajt felét és az apróra vágott petrezselyemzöldet is belekeverjük. Az így elkészített mártást a tálban lévő zöldségekre öntjük. Megszórjuk a maradék sajttal, és az előmelegített sütőben addig sütjük, amíg pirulni nem kezd. Tálalásnál díszítésként tehetünk a tetejére keményre főtt tojáskarikákat vagy szép formájú tükörtojást, illetve fodros petrezselyemzöldet.