Csirkemell tárkonyos mustáros mártásban
2016.08.17 22:27
Köszönet Szilágyi Balázsnak.
-
Csirkemell tárkonyos mustáros mártásban hozzávalók:
- 2 db lebőrözött, kicsontozott csirkemell
- 2 db vöröshagyma
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 dl tejszín
- Fél liter csirke alaplé
- 8 dkg dijoni (esetleg tárkonyos) mustár
- só
- őrölt bors
- 1 evőkanál olaj a sütéshez
- 1 csokor friss vagy 1 kiskanál szárított tárkony
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Vágd föl a hagymát karikára.
- Tisztítsd meg a csirkemellet a fölösleges zsíroktól és inaktól, vágd ketté ha egészben vetted. Fel is szeletelheted, úgy gyorsabban megsül és nehezebb elrontani, viszont szárazabb lesz a hús. Sózd és borsozd.
- Egy serpenyőben süsd elő a húst. Pirítsd meg a csirkemelleket mindkét oldalukon kb. 5 percig, amíg szép világosbarnák nem lesznek.
- Tedd át a csirkét egy tűzálló tálba, és tedd be a sütőbe. A vastagságától függően (illetve hogy egészben sütöd a mellet vagy szeletelve) 15-20 percig érdemes fólia alatt sütni, aztán még kb. 5-10 percig levéve a fóliát, hogy szép piros legyen. Akkor jó, ha egy hústűt beleszúrva már fehér lé csorog ki belőle.
- Amíg a csirke a sütőben van, az eredeti serpenyőben, amiben a melleket elősütötted, párold üvegesre a hagymát. Öntsd rá a bort, és hagyd, hogy elfője a levét. Utána öntsd rá a csirke alaplét, és forrald tovább, hogy egészen besűrűsödjön.
- A csirke valószínűleg hamarabb meg fog sülni, mintsem a mártás elkészül. Ha kész a hús, takard be egy fóliával, és tartsd melegen. Ami levet eresztett még a sütőben, feltétlenül öntsd bele a szószba, ezzel is sokkal gazdagabb lesz az íze.
- Amikor a szósz egészen besűrűsödött, egy botmixerrel aprítsd szét a hagymát. Sűrű mártást fogsz kapni.
- Vedd le a tűzről, öntsd föl a tejszínnel, majd forrald ismét be. Tedd bele a mustárt és jól keverd el. (Fontos, hogy erős, dijoni mustárt használj, az adja meg a kellő kontrasztot a tárkony ízével.) Ha szárított tárkonyt használsz, tedd bele most, és főzd még két-három percig. A friss tárkonyt csak a legvégén add hozzá. Én szárított és friss tárkonyt is teszek bele, ez hozza ki leginkább a növény mentaszerű, csodálatos ízét