Csirkegyros
Hozzávalók
- 50 dkg csirkemellfilé
- 1 csomag gyros fűszerkeverék
-
3 evőkanál olívaolaj a tálaláshoz: saláta, pita
Elkészítése:
A megmosott csirkemellet vékony csíkokra vágjuk. Az olajban elkeverjük a fűszerkeveréket, alaposan beleforgatjuk a húscsíkokat, és 1 órán át hagyjuk pácolódni. Ezután egy nagy serpenyőben, kevés olajon alaposan körbepirítjuk. Felöntjük kevés vízzel, lefedjük, és mérsékelt lángon pároljuk. Közben néhányszor átkeverjük, ha szükséges, pótoljuk a vizet; nagyjából 15-20 perc alatt megpuhul. Levesszük róla a fedőt, és elpárologtatjuk az összes folyadékot. A gyrost átmelegített pitával és salátával tálaljuk.
A pita készítése:

Magyar neve: |
Pita |
Mennyiség: |
12 darab |
Előkészítési idő: |
|
Pihentetés / kelesztés: |
1 óra 30 perc |
Főzési / sütési idő: |
|
Összesen: |
|
Pita hozzávalók:
- 400 g liszt
- 2 dkg élesztő
- 240 ml víz
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
Pita

Magyar neve: |
Pita |
Mennyiség: |
12 darab |
Előkészítési idő: |
|
Pihentetés / kelesztés: |
1 óra 30 perc |
Főzési / sütési idő: |
|
Összesen: |
|
Pita hozzávalók:
- 400 g liszt
- 2 dkg élesztő
- 240 ml víz
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
Elkészítése:
- Keverd el a cukrot kb. 1 dl langyos vízben, és morzsold bele az élesztőt. Várj 10 percet, amíg az élesztő életre kel.
-
Szitáld a lisztet és a sót egy nagy tálba, öntsd a közepébe az élesztőt. Kezdd el keverni egy villával vagy kanállal, és add hozzá a maradék vizet. Amikor nagyjából összeállt, borítsd ki a munkapultra és kezdd el dagasztani.
Én nem vagyok a kenyérsütő gépek híve, ezért minden kenyértésztát kézzel dagasztok. Így kb. 10 perc a folyamat, amíg kellően egyenletes, szép sima lesz. Kenyérsütő gépben is dagaszthatod, akkor a gép elvégzi helyetted a munka nehezét.
- A tésztát tedd egy jól kiolajozott tálba, forgasd meg hogy minden oldalról befedje az olaj. Fedd be és meleg helyen hagyd kelni legalább egy órát. Ha van időd, akkor nem árt neki, ha két-három órát pihen így. A végén a tészta kellemesen levegős lesz, és legalább a duplájára kel.
- Nyomkodd ki a levegőt a tésztából, és vágd 10-12 darabra, a receptben megadott mennyiségből ennyi pita készül. Formálj belőle a két tenyered között kis golyókat, és lisztezett felületen, letakarva hagyd őket pihenni még 10 percig. Közben ne felejtsd el a sütőt bekapcsolni a legmelegebb fokozatra (kb. 250 fok), hogy bemelegedjen mire a pitákat sütöd.
- A pita, mint minden kenyér nagyon forró sütőben lesz az igazi. Csavard fel a sütődet a legmelegebb fokozatra, és ha van légkeverésed, azt is kapcsold be. Szükséged lesz hozzá még egy sütőlapra (kő, pizzasütő lap, de egy lapos tepsi is megteszi), ezt tedd a sütő legaljára. Én nem is a rácsokra, hanem közvetlenül a sütő aljára tettem a pizzasütő lapot, úgy sütöttem a pitákat. Hagyd, hogy a sütőlap is teljesen átmelegedjen.
- A pitákat egy nyújtófa segítségével, jól lisztezett felületen nyújtsd ki. Szép kerek formákat kapsz, kb. 10-12 cm átmérőjű és fél cm magas köröket.
-
Dobd a kinyújtott pita tésztákat a sütőlapra, és süsd meg őket. A képen látható piták 4 percig sültek az egyik oldalukon, aztán megfordítottam őket és még 2 percet sültek a másik oldalon. Így ezt a halványbarna, néhol ropogós de még puha állagot kapták. Ha puhábban szereted, süsd rövidebb ideig.
Megjegyzés: ha felemerül benned a kérdés, hogy hogyan forgatod a 250 fokon sülő pitákat, legjobb válaszom erre a kezed. Ha elég gyors vagy, nem fog megégetni. Ha ez mégsem megy, akkor használj pl. egy grill csipeszt, az tökéletes erre.