CSIKÓS TOKÁNY, AHOGY SYLVIA KÉSZÍTI

2016.03.01 17:43

 

 
 

Malmos SzilviaMALMOS SZILVIA

 

HOZZÁVALÓK

  • 1 kg sertéscomb vagy lapocka
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 db paradicsom
  • 2 db paprika
  • 2 ek olaj
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 1 dl tejszín
  • 1 dl tejföl
  • 1 ek őrölt fűszerpaprika
  • bors
  • ételízesítő
  • majoranna
  • 60 perc, 4 adag:

  •  
  • ELKÉSZÍTÉS

      1. A megmosott, szárazra törölt húst és a szalonnát felkockázzuk, majd utóbbinak a zsírján megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Ha szükséges, akkor kevés olajat teszünk hozzá.
      2. Ha már szép üvegesre pirult, akkor rátesszük a húst. Fehéredésig pirítjuk, majd a tűzről félrehúzva megszórjuk pirospaprikával és jól elkeverjük. Beletesszük a zúzott fokhagymát és az ízlés szerinti fűszereket: sót, borsot, ételízesítőt és egy kevés majorannát. Adunk hozzá egy kevés vizet (ne sokat, hogy sűrű szaftja legyen). Hozzáadjuk még az apró darabokra vágott paradicsomot és paprikát, majd lefedve pároljuk.
      3. Néha megkeverjük, hogy le ne égjen. Közben a levét pótoljuk! Amikor a hús kb. egy óra alatt megpuhult, akkor a tejfölt és a tejszínt az étkezési keményítővel simára dolgozzuk, alaposan kikeverjük, és ezzel sűrítjük be az ételt. Bármilyen tészta illik hozzá, most nálunk makaróni volt a soros.