Császárszelet
by: MANDULA
Hozzávalók:
5-6 jó tenyérnyi szelet tarja (vagy más, soványabb hús)
némi liszt
só
olaj
fél üveg paradicsompüré
1 dl víz
35 dkg spagetti
1,5 dl tejföl
5 dkg vaj
1 tojás
15 dkg reszelt sajt
Elkészítés: A tészta számára odakészítünk forrni egy jó adag sós (ne sajnáljuk), olajos vizet. Amint felforrt, kifőzzük a tésztát. Ha megfőtt, leöntjük róla a vizet és félretesszük.
Közben a hússzeleteket (jobb, ha nem csontos) enyhén kiklopfoljuk, alaposan megsózzuk, picit borsozhatjuk is, lisztbe forgatjuk. Serpenyőben olajat hevítünk, és abban hirtelen kisütjük a hússzeleteket (mindkét oldalukat 2-2 perc alatt), míg egy kis színt kapnak. Ha megvan, akkor egy akkora tepsibe rakosgatjuk őket, amibe szinte hézagmentesen pont elférnek.
A visszamaradó olajba tesszük a paradicsompürét, és 1 dl vízzel mártás sűrűségűre forraljuk. Ízesíthetjük esetleg egy kiskanál cukorral és kevés sóval. Ha már elég sűrű, egyszerűen leöntjük vele a hússzeleteket.
A kifőtt tésztát összekeverjük a tejföllel, a vajjal és a tojással, majd befedjük vele a paradicsomos húst. Végezetül 15 dkg reszelt sajttal megszórjuk.
200 fokos sütőben addig sütjük, míg a teteje aranybarnára nem pirul. Ha kész, kivesszük, és kb. 20 perc pihentetés után már szépen lehet szeletelni. Savanyúsággal, salátával tálaljuk.