A csirkemellet megmossuk, csíkokra vágjuk. Nagyobb serpenyőben, vagy lábasban kevés olajon megpároljuk, ekkor levet ereszt. Megszórjuk a fűszerekkel, ha szükséges nagyon kevés vízzel felengedjük, és fedő alatt puhára főzzük.
Ha kész, vagyis a hús megpuhult a pohár tejföllel elkevert keményítővel és a fél citrom levével besűrítjük, majd fölforraljuk.
Pirított (resztelt) zsemlegombóccal tálaltam, aminek a receptjét itt alább megtalálja:
Hozzávalók:
- 2 db közepes főtt burgonya,
- 1 csokor vágott petrezselyem,
- 2 db zsemle (szikkadt),
- só, bors ízlés szerint,
- 50 dkg liszt,
- 2 db tojás,
- 3 ek. repceolaj,
- szükség szerint kevés víz.
A burgonyát héjában megfőzzük. Közben a zsemlét kockákra vágjuk, 1 ek. olajon megpirítjuk, ha kész, nagyon kevés vízzel megspricceljük.
A lisztbe belereszeljük a krumplit, hozzáadjuk a tojásokat, a zsemlekockákat, az apróra vágott petrezselyemzöldet, sóval megszórjuk, majd jól összekeverjük az egészet. Ha túl lisztes, kis adagokban vizet adunk hozzá addig, amíg formázható tészta-massza nem lesz. Túl híg se legyen a massza!
Vizes kanállal gombócokat szaggatunk, és lobogó forró enyhén sós vízben kifőzzük. Akkor jó, ha feljönnek a víz tetejére.
Ha kész szűrő kanállal szitára, vagy sütőrácsra kiszedjük hagyjuk lecsepegni, szikkadni és kihűlni.
Ha teljesen kihűlt meggy nagyságú - nem okvetlen szabályos - darabokra vágjuk.
Tapadásmentes lábasba (vagy nagyobb serpenyőbe) 2 ek. olajat forrósítunk és a feldarabolt gombócot állandó keverés mellett addig pirítjuk, amíg a darabok széle enyhe színt kap. (Ha gyorsan felvenné az olajat, azt pótolnunk kell, de ha elég forró volt az olaj elég szokott lenni a 2 ek.)
Igen pikáns ízt adtunk ezzel a krumplis gombóc vagdalékunknak!
(A fel nem használt pirított gombóc lefagyasztható és mikróban felmelegíthető felhasználás előtt.)