Calzone avagy a töltött pizza

2015.08.07 17:48

 

 

 Ez a tészta tökéletes vékony pizzának is /   Elkészitése:

       Hozzávalók / 5 adag

 

 

      80 dkg finomliszt

  • 1.25 dkg friss élesztő (vagy 5 g instant)
  • 3.5 dl  langyos víz
  • 1 ek cukor
  • 1 ek só púpozott evőkanállal
  • 1 dl olivaolaj  finom extraszűz

 

A tésztánk elkészítése :

 

  1. Ha van tálas mixerünk, azzal dolgozzunk, de kézzel is tökéletes, csak ennek a pizzatésztának keményebb állaga van, mint a megszokottnak, így nehezebb vele dolgozni.
  2. Csináljunk egy mélyedést a liszt közepébe, morzsoljuk bele az élesztőt, öntsük rá a vizet, adjuk hozzá a cukrot, sót és az olajat. Dagasszuk szép fényesre legalább 30 percig.
  3. Ezután gyúrjuk át egy picit kézzel. Egy késsel vágjunk a tetejére egy keresztet.
  4. Tegyük egy tálba,nedves konyharuhával takarjuk le, és meleg helyen kb. 2-3  órán át kelesztjük.
  5. Miután szépen megkelt, vágjuk 5 egyenlő részre, és formáljunk belőle gombócokat. Ha az összesre szükségünk van, akkor nyújtás után az igény szerinti feltéttel már süthetjük is. Ha nem használjuk fel mindet, akkor kenjünk olajat egy tálcára, és folpack-kal letakarva, tegyük hűtőbe.
  6. A sütésnél a legmagasabb fokozatot használjuk. Ha lehet hőlégkeverésen.

 

 

       A töltelékhez:

1-2 ek. olívaolaj

10 dkg bacon

10  dkg gomba

só, bors

bazsalikom

oregánó

1/3 konzerv kukorica

1 nagy golyó mozzarella

10 dkg sajt (trappista vagy edami

- Tulajdonképpen azt rakhatunk bele és úgy fűszerezhetjük ahogy akarjuk!

 

A calzone elkészítése:

A pizza tésztát a szokásos módon elkészítjük és félre rakjuk kelni. Közben elkészítjük a tölteléket, és előmelegítjük a sütőt 1800C-ra.

A mozzarellát felszeleteljük, a másik sajtot lereszeljük, a bacon-t, gombát apróra vágjuk. Az olajat felhevítjük egy serpenyőben, majd rádobjuk a bacon-t és a gombát. Amint picit megpirult rárakjuk a fűszereket is (só, bors, bazsalikom). Néhány percig sütjük csak, amíg roppanós lesz. Ekkor hozzákeverjük a kukoricát is, majd levesszük a tűzről.

A tésztát 3 bucira osztjuk, majd egyesével minél vékony körökké nyújtjuk őket. Az egyik felére mehet a töltelék 1/3-a, majd rá mozzarella és a reszelt sajt. Az üres felét visszahajtjuk, és jól lenyomkodjuk a széleket.

10 perc elteltével még szórhatunk rá reszelt sajtott, rakhatunk rá paradicsom karikákat, bazsalikom leveleket.

A calzonékat olívaolajjal kikent tepsibe tesszük, és kb 15 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a tészta picit megpirult, a belseje pedig teljesen átforrósodott.

Jó étvágyat!