Brokkolis tészta mediterrán módra
Hozzávalók:
- pici vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 brokkoli (kb. 50 dkg)
- 10 dkg füstölt tarja/szalonna
- 10-15 dkg reszelt sajt
- 30 dkg tészta (fodros nagykocka/szélesmetélt/csavart tészta)
- 1,5 dl tejszín
- 1,5 dl víz
- só
- bors
- kis doboz paradicsompüré
- bazsalikom
- oregánó
Elkészítése:
Tegyük fel főni a tésztát sós (2 púpozott mokkáskanál só), lobogó vízben.
Olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, dobjuk rá a fokhagymát, és egy picit pirítsuk meg.
Szedjük rózsáira a brokkolit, és tegyük szintén sós vízbe, és pároljuk addig, amíg puha nem lesz. A vajas-fokhagymához adjuk hozzá a tarját/szalonnát. A füstös íz szuperül illik a brokkolis-tejszínes ízvilághoz.
Ha megpuhult a brokkoli, csepegtessük le, és tegyük azt is a serpenyőbe. Jól keverjük össze, hogy a brokkoli átvegye a fokhagyma ízét. Egy kis doboz paradicsompürét, a tejszínt, a sót, a borsot, a bazsalikomot és az oregánót összekeverjük, és ezt öntjük a brokkolira. Kb. másfél deci vizet is adunk még hozzá. Ha nem akar besűrűsödni, akkor egy kis étkezési keményítőt adhatunk hozzá (pohárba tesszük a keményítőt, kanalazzunk hozzá a tejszínes szószból, csomómentesre keverjük, majd besűrítjük vele a mártást).
Összekeverjük a kifőtt tésztával, majd egy kivajazott hőálló tálba tesszük. Megszórjuk a tetejét reszelt sajttal, és addig sütjük, míg a sajt meg nem olvad, rá nem pirul.