Brokkolis tészta mediterrán módra

2015.08.06 16:27
Elkészítési idő:
60 perc

 

Mennyiség:
4 fő részére
 
 

Hozzávalók:

  • pici vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 brokkoli (kb. 50 dkg)
  • 10 dkg füstölt tarja/szalonna
  • 10-15 dkg reszelt sajt
  • 30 dkg tészta (fodros nagykocka/szélesmetélt/csavart tészta)
  • 1,5 dl tejszín
  • 1,5 dl víz
  • bors
  • kis doboz paradicsompüré
  • bazsalikom
  • oregánó

 

Elkészítése:

Tegyük fel főni a tésztát sós (2 púpozott mokkáskanál só), lobogó vízben.

Olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, dobjuk rá a fokhagymát, és egy picit pirítsuk meg.

 

Szedjük rózsáira a brokkolit, és tegyük szintén sós vízbe, és pároljuk addig, amíg puha nem lesz. A vajas-fokhagymához adjuk hozzá a tarját/szalonnát. A füstös íz szuperül illik a brokkolis-tejszínes ízvilághoz.

Ha megpuhult a brokkoli, csepegtessük le, és tegyük azt is a serpenyőbe. Jól keverjük össze, hogy a brokkoli átvegye a fokhagyma ízét. Egy kis doboz paradicsompürét, a tejszínt, a sót, a borsot, a bazsalikomot és az oregánót összekeverjük, és ezt öntjük a brokkolira. Kb. másfél deci vizet is adunk még hozzá. Ha nem akar besűrűsödni, akkor egy kis étkezési keményítőt adhatunk hozzá (pohárba tesszük a keményítőt, kanalazzunk hozzá a tejszínes szószból, csomómentesre keverjük, majd besűrítjük vele a mártást).

Összekeverjük a kifőtt tésztával, majd egy kivajazott hőálló tálba tesszük. Megszórjuk a tetejét reszelt sajttal, és addig sütjük, míg a sajt meg nem olvad, rá nem pirul.