Bolognai rakott padlizsán
2015.08.21 18:00
hozzávalók / 5 adag
- 1.2 kg padlizsán
- 25 dkg darált sertéshús
- 500 g bolognai szósz
- 2.5 evőkanál finomliszt
- 2.5 dkg vaj
- 2.5 dl tej
- 2 db tojás
- 20 dkg sajt (reszelt vagy szeletelt)
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- szerecsendió ízlés szerint
- 1 ek napraforgó olaj (elhagyható)
-
elkészítés
- A padlizsánokat meghámozzuk, fél centi vastag karikákra vágjuk, gyengén besózzuk s1 órára rácsra helyezzük, hogy keserű levét kidobja.
- Közben elkészítjük a besamelt: megolvasztjuk a vajat, megpirítjuk rajta a lisztet, végül apránként, folyamatosan keverve felöntjük a tejjel, csomómentesre kavarjuk, besűrítjük.
- Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, mikor langyos, hozzákeverjük a 2 tojást. (Ha van mihez kezdenünk a fehérjével, elég a sárgája, de ha nincs, nyugodtan beletehetjük azt is.)
- Ezután megfőzzük a bolognai ragut is: megpirítjuk a húst s felöntjük a szósszal, rövid ideig együtt rotyogtatjuk őket.
- Mikor eltelt az 1 óra, a padlizsánszeleteket leöblítjük s ekkor két út között választhatunk:a) A zöldséget jénaiba helyezzük s 10-15 perc alatt mikróban megpuhítjuk. Ezután opcionálisan néhány evőkanál olajban megforgatjuk őket a tűz fölött. b) A karikákat lisztbe forgatjuk s forró olajban kisütjük. Kevés olajat próbáljunk használni, de rengeteget felvesz!
- Következik a rétegzés: padlizsánkarikák, bolognai ragu, besamel, sajtszeletek, amíg el nem fogy az anyag. A tetejére reszelt vagy szeletelt sajt is kerülhet.
- Forró sütőben kb. 15 perc alatt (míg a teteje szépen megpirul) összesütjük az ételt. Lefedni nem kell.