Bolognai rakott padlizsán

2015.08.21 18:00

hozzávalók / 5 adag

 

 

  • 1.2 kg padlizsán
  • 25 dkg darált sertéshús
  • 500 g bolognai szósz
  • 2.5 evőkanál finomliszt
  • 2.5 dkg vaj
  • 2.5 dl tej
  • 2 db tojás
  • 20 dkg sajt (reszelt vagy szeletelt)
  •  ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • szerecsendió ízlés szerint
  • 1 ek napraforgó olaj (elhagyható)
  • elkészítés

    1. A padlizsánokat meghámozzuk, fél centi vastag karikákra vágjuk, gyengén besózzuk s1 órára rácsra helyezzük, hogy keserű levét kidobja.
    2. Közben elkészítjük a besamelt: megolvasztjuk a vajat, megpirítjuk rajta a lisztet, végül apránként, folyamatosan keverve felöntjük a tejjel, csomómentesre kavarjuk, besűrítjük.
    3. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, mikor langyos, hozzákeverjük a 2 tojást. (Ha van mihez kezdenünk a fehérjével, elég a sárgája, de ha nincs, nyugodtan beletehetjük azt is.)
    4. Ezután megfőzzük a bolognai ragut is: megpirítjuk a húst  s felöntjük a szósszal, rövid ideig együtt rotyogtatjuk őket.
    5. Mikor eltelt az 1 óra, a padlizsánszeleteket leöblítjük s ekkor két út között választhatunk:a) A zöldséget jénaiba helyezzük  s 10-15 perc alatt mikróban megpuhítjuk. Ezután opcionálisan néhány evőkanál olajban megforgatjuk őket a tűz fölött. b) A karikákat lisztbe forgatjuk s forró olajban kisütjük. Kevés olajat próbáljunk használni, de rengeteget felvesz!
    6. Következik a rétegzés: padlizsánkarikák, bolognai ragu, besamel, sajtszeletek, amíg el nem fogy az anyag. A tetejére reszelt vagy szeletelt sajt is kerülhet.
    7. Forró sütőben kb. 15 perc alatt (míg a teteje szépen megpirul) összesütjük az ételt. Lefedni nem kell.