Bográcsos marha

2015.08.10 16:35

Bogrács

Hozzávalók:
2 kg marha lapocka vagy lábszár, marhanyakból a legfinomabb.
8 fej vöröshagyma (80 dkg)
5 db zöldpaprika
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál majoranna
1 dl bor (vörös is és fehérbor is lehet)
őrölt bors
őrölt Kalocsai pirospaprika

1/2 teáskanél örölt kömény

2 evőkanál zsír
2 kg krumpli 

Elkészítés
A húst közepes kockára vágjuk, és serpenyőben, kevés zsiradékon, kis lángon elkezdjük sütni. Amíg a hús sül, egy másik serpenyőben (ha teflont használunk, akkor előbb elkészül) forró zsíron 5 percig dinszteljük a kockára vágott hagymát, majd hozzáadjuk a darabokra vágott paprikát. Enyhén megpirítjuk, majd elkeverjük benne az őrölt pirospaprikát. Miután rottyant egyet, a húshoz keverjük és kevés vizet öntünk alá, hogy pörkölt sűrűségű szaftunk legyen. Sózzuk, borsozzuk,belerakjuk az örölt köményt és lefedve puhára pároljuk. Közben a burgonyát meghámozzuk, hasábokra vágjuk és sós vízben félpuhára főzzük.

Amikor a hús már majdnem teljesen megpuhult, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, utánna sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk a majorannát, és aláöntjük a bort, majd 10 percig összeforraljuk. 10 perc elteltével beletesszük a félpuha burgonyát is és a krumpliléből csak annyit adjunk az ételhez, hogy pont ellepje. Ekkor már nem kell kevergetni. Fél órát együtt főzzük a húst a burgonyával, és amikor a hús is megpuhult, el is készült az étel. Hagyjuk egy keveset pihenni, salátával tálaljuk.

Jó étvágyat!