Bográcsos kakaspörkölt túrós tésztával

2015.08.17 14:42

Bográcsos kakaspörkölt túrós tésztával

Hozzávalók:

  • 12 személynek:
  • 1 db tanyasi kakas (2,5-3 kg)
  • 50 dkg erdei gomba
  • 50 dkg kockázott szalonna
  • 5 dl száraz vörösbor
  • 25 dkg vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • késhegynyi frissen őrölt bors
  • késhegynyi őrölt kömény
  • 10 dkg sertészsír
  • 2 evőkanál őrölt fűszerpaprika
  • 1 db tölteni való paprika
  • 1 db cseresznyepaprika
  • 50 dkg kakastaréj
  • 50 dkg kakashere
  • 2 db paradicsom
  • 50 dkg kockatészta
  • 50 dkg házi túró
  • 5 dl házi tejföl
  • 20 dkg házi füstölt szalonna

Elkészítés:

A megkopasztott kakast jól megperzseljük, lemossuk és daraboljuk.

A megtisztított hagymát, paprikát és gombát felaprítjuk, és a sertészsíron a szalonnával együtt megdinszteljük. A tűzről levéve hozzáadjuk az őrölt fűszerpaprikát, taréjt és a kakast, kivéve a májat és a herét. Lassú tűzön megdinszteljük a kakast, majd aláöntjük a bort is fokozatosan, hogy mindig sűrű szaftban főjön, beletesszük a fűszereket és a paradicsomot.

Továbbra is nem túl nagy lángon tovább főzzük, ha szükséges, vizet töltünk hozzá, és 90 %-os főtt állapotában hozzáadjuk a májat és a herét.

Közben másik bográcsban elkészítjük a túrós csuszát. Tálalásnál a csuszára szedjük a pörköltet.