Bográcsos kakaspörkölt túrós tésztával
Hozzávalók:
- 12 személynek:
- 1 db tanyasi kakas (2,5-3 kg)
- 50 dkg erdei gomba
- 50 dkg kockázott szalonna
- 5 dl száraz vörösbor
- 25 dkg vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- késhegynyi frissen őrölt bors
- késhegynyi őrölt kömény
- 10 dkg sertészsír
- 2 evőkanál őrölt fűszerpaprika
- só
- 1 db tölteni való paprika
- 1 db cseresznyepaprika
- 50 dkg kakastaréj
- 50 dkg kakashere
- 2 db paradicsom
- 50 dkg kockatészta
- 50 dkg házi túró
- 5 dl házi tejföl
- 20 dkg házi füstölt szalonna
Elkészítés:
A megkopasztott kakast jól megperzseljük, lemossuk és daraboljuk.
A megtisztított hagymát, paprikát és gombát felaprítjuk, és a sertészsíron a szalonnával együtt megdinszteljük. A tűzről levéve hozzáadjuk az őrölt fűszerpaprikát, taréjt és a kakast, kivéve a májat és a herét. Lassú tűzön megdinszteljük a kakast, majd aláöntjük a bort is fokozatosan, hogy mindig sűrű szaftban főjön, beletesszük a fűszereket és a paradicsomot.
Továbbra is nem túl nagy lángon tovább főzzük, ha szükséges, vizet töltünk hozzá, és 90 %-os főtt állapotában hozzáadjuk a májat és a herét.
Közben másik bográcsban elkészítjük a túrós csuszát. Tálalásnál a csuszára szedjük a pörköltet.