Bográcsgulyás
Hozzávalók:
- 1,5 kg sertés lapocka
- 6 szép nagy fej vöröshagyma
- 4 paradicsom
- 3 tv paprika
- 1 hegyes erős paprika
- 1,5 kg burgonya
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 szál sárgarépa
- 4 szál fehérrépa
- 1 kis gumó zeller
- 2-3 fakanálnyi sertés zsír
- 3 ek fűszerpaprika
- ízlés szerint só, frissen őrölt fehér bors és őrölt fűszerkömény
Elkészítése:
A vöröshagymát apró kockára vágom és a sertészsíron üvegesre pirítom. Ha már a szomszéd is érzi a finom pirított hagyma illatát, hozzáadom a kockára vágott paradicsomot, a felkarikázott kétféle paprikát, és egy sűrű, lecsós alapot főzök.
Ha kész az alap, rádobom a kockára vágott sertéslapockát, és gyakori kevergetés mellett fehéredésig párolom a húst, majd rádobom az aprított fokhagymát, a fűszerpaprikát, alaposan összekeverem, sózom, borsozom, megszórom köménnyel és felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje.
A főzés során én folyamatosan szoktam pótolni a vizet, nem szoktam hirtelen sok vízzel felönteni, mert a finom sűrű gulyást szeretem.
Amikor úgy ítélem meg, hogy a hús már olyan félpuha állagú, beleteszem a levesbe a karikára vágott sárgarépát, fehérrépát, kockázott zellert, majd tovább főzöm.
A kockára vágott burgonyát akkor adom a leveshez, amikor már a zöldségek és a hús is majdnem jó, mert a krumpli gyorsan megfő.
A burgonya hozzáadása után ha szükséges, utána fűszerezem a levest.
Tejföllel meglocsolva, petrezselyemzölddel meghintve, forrón tálalom.
Jó étvágyat!