Betyáros zöldbableves

2015.09.15 10:51

by. Nokedli


Hozzávalók:

- 5 dkg füstölt szalonna
- 1 db közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 dkg zöldbab
- 10 dkg füstölt tarja esetleg füstölt
  sonka
- 2 db zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 10 dkg tarhonya
- 2 dl tejföl
- 1 mk. Erős Pista
- 1 kk. csemege piros arany
- 1 csomag petrezslyem
- 1 kockacukor
- 4-5 babérlevél
- 2 kis csokor kapor


A szalonnát apró kockára vágjuk, zsírjára pirítjuk, a pörcöt kivesszük a zsírból
A zsírban üvegesre pirítjuk a felaprított hagymát és fokhagymát, majd a tarhonyát és néhány percig pirítjuk.
Rádobjuk a zöldbabot (esetleg 2 cm-es darabokra vágjuk), a felszeletelt és felkockázott zöldpaprikát, meghámozott és felaprított paradicsomot a babérlevelet, a petrezselyem felét és a kaprot.

Ezután elkeverjük a csípős paprikával és a pirosarannyal, majd felöntjük 1 l vízzel (erőlevessel)  és beledobjuk a kockacukrot. Gyorsan felforraljuk, majd hozzáadjuk a csíkokra szelt tarját, vagy sonkát és fedő alatt 10 percig főzzük, ekkor megkostóljuk és utána sózzuk. A fedőt visszatéve lassú tűzön 25-30 perc alatt az egészet puhára főzzük.
A tarhonya elég sok vizet felvesz, ha sűrűsödne a leves öntsünk utána egy kis vizet.(mégjobb ha egy kis erőlevessel hígítjuk!)

Végül levéből kivéve néhány kanállal elkeverjük a tejföllel, majd visszaöntve összeforraljuk.
Tálaláskor meghintjük a kivet pörccel és finomra vágott petrezselyemmel.

Egytálételként is kítűnő laktató étel.