Betyár zöldbableves bográcsban
Hozzávalók (8 személyre):
10 dkg füstölt szalonna
1 nagy fej vöröshagyma
20 dkg füstölt tarja
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
50 dkg zöldbab
15 dkg tarhonya
1 hegyes erős paprika
só
1 csokor petrezselyem
1 db sárgarépa
3 dl tejföl
2 evőkanál liszt
Az apróra vágott szalonnát kiolvasztjuk, hozzáadjuk a fölaprított vöröshagymát, és üvegesre pirítjuk. Rádobjuk a kockára vágott füstölt tarját, a cikkekre szelt paradicsomot és kétféle paprikát, sárgarépát, pirospaprikával megszórjuk, majd két liter vízzel fölöntve lassú tűzön főzzük. Ha a hús már majdnem puha, beletesszük a megtisztított, földarabolt zöldbabot meg a tarhonyát, ha szükséges megsózzuk. Ha a tarhonya is megpuhult, a liszttel elkevert tejföllel besűrítjük, fölaprított petrezselyemmel meghintjük, s még egyszer átforralva máris tálalhatjuk.
Ezt a receptet a DPG Sültgalamb csapatának köszönhetjük.