Barbari kacsamell

2015.09.24 07:56

Hozzávalók 4 személyre

4 (kb. 180 g-os) kacsamell 400 g vargányagomba, 1,2 kg apró parajlevél, 12 szem burgonya, 1,2 liter zöldségleves, 150 g olvasztott vaj, 2 evőkanál méz, 1 dl száraz vörösbor, 4 dl csirkehúsleves, 50 g mogyoróhagyma, só, bors

Elkészítése:

Felmelegítünk egy serpenyőt, egy kevés olívaolajat öntünk bele, és a kacsamellet bőrös oldalával lefelé öt percre beletesszük. Ezután megfordítjuk, és további öt percig sütjük. Kivesszük, és melegen tartjuk. A mártáshoz a kacsából kisült zsírban a felaprított mogyoróhagymát puhára és üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a vörösbort, és felére beforraljuk. Hozzáadjuk a mézet, a leves felét, és ismét felére sűrítjük. Leszűrjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és melegen tartjuk. Közben egy tiszta serpenyőbe 50 g vajat teszünk, mindkét oldalán aranyszínűre sütjük benne a felkarikázott burgonyát, majd a vajat lecsöpögtetjük róla. Utána tűzálló tálba fektetjük, ráöntjük a megmaradt levest, és mérsékelten meleg sütőben addig pároljuk, amíg a burgonya a levest magába nem szívja. A kacsamelleket további 5-8 percre a forró grillsugárzó alá tesszük, közben egyszer megfordítjuk. A gombát 50 g vajban finoman megpároljuk, és melegen tartjuk. A parajt 50 g vajban, egy nagy serpenyőben megpároljuk, sózzuk, ízlés szerint borsot adunk hozzá, majd a serpenyőből törlőpapírra szedjük, a zsiradékot leitatjuk róla. A kacsamellet 5-7 vastag szeletre vágjuk, egy nagy tányérra tálaljuk.