Bableves gazdagon kuktában
2015.09.19 17:23
Fabatkamano receptje
hozzávalók / 8 adag
Sonka
- 50 dkg füstölt sertéscsülök (minimum)
Leves
- 50 dkg fejtett bab
- 2 közepes db sárgarépa
- 3 közepes db burgonya
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kis db zeller
- 1 közepes db paprika
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 2 db babérlevél
- 1 teáskanál fűszerpaprika
Csipetke
- 100 g finomliszt
- 1 db tojás
- só ízlés szerint
elkészítés
Sonka főzése
- A sonkát megfőzzük a kuktában. Ez forrástól kb 1 óra, de a sonka/csülök méretétől is függ.
- Eközben előkészítjük a többi hozzávalót.
Leves főzése
- A zöldségeket megpucoljuk, és kockára vágjuk.
- A babot megmossuk.
- Amikor a sonka megfőtt, kivesszük a kuktából, és beledobjuk a zöldségeket, babot, ízesítjük sóval, borssal, pirospaprikával, majd megint lezárjuk a kuktát, és még egy órán keresztül főzzük, hogy megpuhuljon a bab.
- A sonkából/csülökből apró darabokat vágunk, és azt is beletesszük a levesbe, miután megfőztük a babot.
Csipetke
- Hozzávalókat összegyúrjuk, ha túl kemény lenne a tészta, egy kevés vizet is hozzáadhatunk.
- Amikor már puha a bab, kézzel apró darabkákat csipkedünk a levesbe, majd főzzük még egy keveset, hogy megfőjön a tészta. Ekkor már nem kell lezárni a kuktát, mert pár perc elég a főzéshez.